Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

EP bez Crne Gore: Sokoli još nedovoljno dobri za XXL EURO

Na ljeto 2021. debitovaće i Sjeverna Makedonija i Finska. Očekivano sa proširenim formatom (sa 16 na 24 reprezentacije) raste broj novih učesnika, ali ni na takvom XXL EURU, kako ga nazivaju pojedini evropski mediji, još nema mjesta za Crnu Goru

Prije četiri godine magiju učešća na Evropskom prvenstvu prvi put su osjetili Island, Albanija, Sjeverna Irska, Slovačka i Vels.

foto FSCG

Na ljeto 2021. debitovaće i Sjeverna Makedonija i Finska. Očekivano sa proširenim formatom (sa 16 na 24 reprezentacije) raste broj novih učesnika, ali ni na takvom XXL EURU, kako ga nazivaju pojedini evropski mediji, još nema mjesta za Crnu Goru.

Od 55 članica Uefe čak 34 su makar jednom bile dio kontinentalne fudbalske zabave, a među 21 državom koje to još čekaju osim naše zemlje nalaze se i Andora, Jermenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Kipar, Estonija, Farska Ostrva, Gruzija, Gibraltar, Izrael, Kazahstan, Kosovo, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Moldavija, San Marino i bez dileme najzvučnije ime na ovom spisku Srbija, koja je dio EURA bila samo u vremenima nekoliko Jugoslavija.

Kad smo već kod zemalja naše nekadašnje države, osim Crne Gore i Srbije samo još Bosna i Hercegovina i Kosovo nikada nijesu igrali na kontinentalnom prvenstvu. Uz sve to treba pomenuti da Srbija i BiH iza sebe imaju učešća na Svjetskom prvenstvu, pa ostaje da iz eks Jugoslavije” samo naša zemlja i Kosovo i dalje čekaju plasman na veli-
ko takmičenje. U jednu ruku i očekivano, jer se radi o najmlađim članicama Uefe iz regiona.

Sokolovi” su do sada imali tri pokušaja da izbore plasman na Evropsko prvenstvo, a najbliži su bili tokom premijernih kvalifikacija za EURO 2012, kada ih je u baražu, na posljednjoj prepreci od velikog takmičenja, zaustavila Češka.

Da proširenje Evropskog prvenstva najviše raduje manje fudbalske nacije prije dvije noći potvrdila je i Sjeverna Makedonija, koja je iz 13. pokušaja uspjela da izbori odlazak na jedno od dva najveća takmičenja.

A Crna Gora? Nastavlja da čeka neku narednu šansu ako je u formatu od 16 selekcija bila na korak od EP, jasno je da treba samo malo znanja za odlazak na prošireni šampionat. Uostalom, tome su nas naučile zemlje sa početka priče.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve