Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Dulović najbolji sportista Crne Gore

Najuspješniji sportista Crne Gore u 2023. u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta

Karatista Nenad Dulović dobio je priznanje za najuspješnijeg sportistu Crne Gore u 2023. u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Svjetski viceprvak u karateu, koji je srebrom u kategoriji do 67 kilograma na šampionatu u Budimpešti došao do najvećeg rezultata u crnogorskom karateu od obnove nezavisnosti, na planetarnoj smotri karatea u prijestonici Mađarske bio je član petoplasirane selekcije u ekipnoj konkurenciji. U 2023. godini za pamćenje član karate kluba Omladinac osvojio je i zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu u Tirani. Nenad Dulović treći je predstavnik karatea koji je proglašen za najuspješnijeg sportistu Crne Gore, nakon Marija Hodžića 2019. i Marine Raković 2016. godine.

Nakon sjajnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj i plasmana u četvrtfinale, ženska rukometna reprezentacija i ove godine dobila je priznanje za najuspješniju žensku nacionalnu selekciju. Osvajanjem 7. mjesta na završnici turnira u Herningu naše rukometašice 7. godinu zaredom najbolji su ženski nacionalni tim u izboru COK-a.

Dobrim rezultatima tim Bojane Popović obezbijedio je olimpijski kvalifikacioni turnir, na kom će igrati sa Njemačkom, Slovenijom i Paragvajem u aprilu 2024. godine, a u 2023. na pravi način otvorio je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. u Mađarskoj.

Sjajno predstavljanje na najvećoj sceni ove godine imali su i crnogorski košarkaši, koji su bili nadomak četvrtfinala Svjetskog prvnestva u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Tim Boška Radovića oduševio je cijeli svijet sjajnom igrom protiv Sjedinjenih Američkih Država, a pobjedom nad Grčkom u drugoj fazi Mundobasketa došao je do najboljeg plasmana na Svjetskim prvenstvima u istoriji crnogorske košarke – 11. mjesta.

Na taj način, crnogorska košarka došla je prvi put do prilike da se bori za olimpijsku vizu, pa naše košarkaše u julu 2024. godine čekaju kvalifikacije za Olimpijske igre na turniru u Rigi. Fenomenalnim predstavama u Manili muška košarkaška reprezentacija zavrijedila je nagradu za najuspješniju mušku nacionalnu selekciju u 2023. godini.

Evropska viceprvakinja u boksu u konkurenciji takmičarki do 22 godine, Bojana Gojković, još jednom je potvrdila da je veliki biser našeg sporta. Sjajnim nastupom na Evropskom prvenstvu u Budvi i Podgorici, članica BK Budva nastavila je da niže najveće medalje, a srebro iz našeg glavnog grada najznačajniji je rezultat supertalentovane Budvanke u 2023. godini.

Djevojka bez koje, od njene 15. godine, ni jedna ceremonija dodjele priznanja COK-a ne može da prođe, i ove godine proglašena je za najuspješniju mladu sportistkinju, što je 6. priznanje za Bojanu Gojković. Osim evropskog srebra u kategoriji do 57 kilograma, Bojana je u 2023. godini osvojila i  2. mjesto na međunarodnom „Liga Lales Kupu“ u Rigi i bila je učesnica Evropskih igara u Poljskoj.

I najuspješniji mladi sportisti Crne Gore znaju kakav je osjećaj naći se pod svjetlima reflektora. Kao i prošle godine, Upravni odbor COK-a odlučio je da ovo priznanje dodijeli bokseru Mirku Šarčeviću i boćaru Graciji Stjepčeviću.

Mirko Šarčević priznanje je odbranio sjajnim nastupom na omladinskom Evropskom prvenstvu u Jermeniji, na kom je osvojio zlato u kategoriji do 71 kilogram. Talentovani Bjelopoljac napravio je korak dalje u karijeri, pa je nakon evropske bronze prošle godine stigla titula prvaka Starog kontinenta, kao i novo priznanje za najboljeg mladog boksera Crne Gore u izboru Bokserskog saveza Crne Gore.

Gracija Stjepčević imao je još jednu godinu za pamćenje. Mladi Tivćanin je u Alžiru osvojio zlato na omladinskom Svjetskom prvenstvu, u pojedinačnoj disciplini, a iskorak je napravio i na seniorskom nivou, pošto je osvojio bronzu na Evropskom šampionatu u disciplini „bližnje i izbijanje u krug“ u Bosni i Hercegovini.

Dobitnicima će nagrade biti uručene na svečanosti u Vili Gorica, koja će se održati u srijedu, 27. decembra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve