Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Veliki trijumf Crne Gore protiv SAD, Tešanović odbranio pet peteraca

Dramatičan meč na kraju je pripao našoj selekciji, koja je napravila veliki korak ka jednom od prva dva mjesta u grupi

Golman Petar Tešanović je junak vaterpolo reprezentacije Crne Gore. Kapiten ”ajkula” najzaslužniji je što je naša selekcija nakon peteraca pobijedila Sjedinjene Američke Države 16:15, na startu Svjetskog prvenstva u Dohi.

Tešanović je odbranio tri peterca. Naš golman je, uz to i u regularnom dijelu odbranio dva udarca sa pet metara. Nakon 32 minuta igre bilo je 11:11. “Ajkulama” su tako pripala dva boda, a “jenkijima” bod.

,,Ajkule“ su napravile ogroman korak ka četvrtfinalu, iako je tek počeo Mundijal, potrebna im je za dva dana pobjeda nad Srbijom, koja se danas tri četvrtine mučila u trijumfu protiv Japana, kako bi najvjerovatnije izborili vizu za Olimpijske igre. Pariz definitivno nije daleko, a igrom u dijelu sa igračem više (7-6) i sa igračem manje (8-2) selektor Vladimir Gojković može biti najzadovoljniji.

U prvom poluvremenu smo kontrolisali dešavanja u bazenu, dobili prvu četvrtinu 3:1, a u još nekoliko navrata smo imali plus dva.

Nakon prvog dijela imali smo minimalnu prednost, da bi “jenkiji” bolje otvorili nastavak i izjednačili na 6:6.

Nije to pokolebalo izabranike Vladimira Gojkovića, naprotiv. Do kraja tog dijela dva puta smo imali po dva gola prednosti (8:6 i 9:7).

Ipak, nikako nijesmo uspijevali da prelomimo meč.

Dod i Bouven su vratili stvari u egal i do kraja se igralo gol za gol. Imali smo šest sekundi za posljednji napad, ali je Mršić izblokiran.

U petercima, Ukropina i Perković su pogađali okvir gola, ali je Tešanović čak tri puta nadmudrio Amerikance. On je odbranio peterac Bouvenu, Rajderu Dodu i Maks Irvingu. pa smo stigli do važne pobjede.

Dvostruki strijelci u regularnom dijelu meča bili su Miroslav Perković, Aleksa Ukropina i Dušan Matković, dok su po gol postigli Jovan Vujović, Marko Mršić, Vasilije Radović, Draško Brguljan, Vlado Popadić

U američkoj selekciji najbolji je bio Aleks Bouven sa pet pogodaka. Naša selekcija naredni meč igra u srijedu protiv Srbije.

Tok meča:

Peterci: Promašili smo peterca na startu, Ukropina je pogodio prečku. Ali brani Tešanović još jednom šut sa pet metara. 12:11 Vidović siguran. 12.12, Irving pogađa. Perković pogađa stativu, 12:13 Kuper precizan. Popadić za izjednačenje 13:13. Tešanović brani udarac Doda. Brguljan za vođstvo 14:13. Izjednačili su Amerikanci 14:14. Ukropina ovoga puta siguran 15:14. Bouven za 15:15. Vidović vraća vođstvo 16:15. Brani Tešanović, pobjeda!

4. četvrtina

Počela je posljednja dionica. Po jedan neiskorišćen napad na obje strane. Bouven sa distance, njegov četvrti gol 9:8, 6.45 do kraja. Nijesmo iskoristili napad s igračem više. Dod vraća stvari u egal 9:9, 5.34 do kraja. Popadić je iskoristio peterac, opet vodimo 10:9. Odbranili smo se sa igračem manje, Tešanović je sjajno reagovao nakon udarca Kupida.

Bouven je pogodio stativu, sreća za naš tim, tri i po minuta do kraja. Dod nakon kontranapada 10:10, tri minuta do kraja. Ukrpoina vraća prednost “ajkulama” 11:10. Tešanović brani peterac Irvingu. Bouven za novo izjednačenje 11:11, minut do kraja. Odbranili smo se, imamo šest sekundi za posljednji napad.

Izblokiran je Mršić, šutiraće se peterci.

3. četvrtina

Počelo je drugo poluvrijeme. Tešanović je odbranio peterac Bouvenu. Potom smo se odbranili sa igračem manje. Mršić sa distance, vodimo 6:4, minut i po igre u nastavku. Sa distance pogađa sada Daube 6:5. Halok sa dva metra donosi izjednačenje “jenkijima” 6:6. Ukropina pogađa u napadu s igračem više 7:6, 3.37 do kraja dionice.

Kupido sa distance, tik pored stative, dva i po minuta do kraja četvrtine. Matković u napadu s igračem više, vodimo 8:6. Odmah uzvraćaju Amerikanci, Daube je pogodio iskosa sa desne strane u napadu s igračem više 8:7.

Drugi gol Perkovića za plus dva 9:7, 32 pola minuta do kraja četvrtine. To je rezultat nakon 24 minuta igre.

2. četvrtina

Počela je druga dionica. Odlična defanziva “ajkula”, odbranili smo se ponovo sa igračem manje. Nijesmo ni mi iskoristili dva napada, tri minuta igre u ovoj četvrtini. Kupido je pogodio sa distance, smanjili su Amerikanci 3:2. Nijesmo realizovali dobar napad, Spaiću je ispala lopta 2.50 do velikog odmora.

Vujović u napadu s igračem više, opet imamo plus dva 4:2. Odmah je u narednom napadu rival izborio peterac, u gol ga je pretvorio Bouven 4:3. Matković sa distance vraća “ajkulama” dva gola prednosti 5:3. Treći gol Bouvena, sada je pogodio u napadu s igračem više 5:4. To je rezultat nakon prvog poluvremena.

1. četvrtina

Meč je počeo. Po jedan neiskorišćen napad na obje strane. Bouven je sa distance matirao Tešanovića 1:0, dva minuta igre. Odmah u narednom napadu uzvraća Perković, pogodio je sa dva metra 1:1. Dva puta smo se odbranili sa igračem manje, sredina prve četvrtine.

Tešanović brani zicer Dodu, 1.25 do kraja dionice. Još jednom smo se odbranili sa igračem manje. Preokret “ajkula”, Brguljan je realizovao kontranapad 2:1. Sjajan gol Radovića sa distance 3:1, kraj prve četvrtine.

Najava meča:

Selektor “ajkula”, Vladimir Gojković, ističe da je njegov tim maksimalno iskoristio period između dva velika takmičenja.

“Odradili smo ono što smo planirali, bilo je dobro prvo u Trebinju, a zatim i u Rumuniji. Mislim da smo maksimalno iskoristili ovaj period i da odradimo neki oporavak i da podignemo formu, grupa je jaka i prva utakmica nam je jako važna. Vjerujem da smo sve uradili najbolje moguće i nadam se da ćemo to prenijeti već na start takmičenja“, rekao je selektor.

O današnjem rivalu Gojković kaže da su pokriveni na svim pozicijama, ali da Crna Gora ima kvalitet da igra sa njima.

“Pokriveni su na svim pozicijima, to su sve igrači koji igraju u dobrim klubovima. Imaju dominantne tačke oko kojih baziraju igru, ali vjerujem da imamo kvaliteta da igramo sa njima. Analizirali smo ih, spremali se i nadamo se dobrom ishodu“, zaključio je Gojković.

Vlado Popadić je rekao da je hemija u timu fantastična i da svi jedva čekaju početak takmičenja.

“Ostao je još jedan dan do početka turnira, svi znamo šta nam donosi. To su Olimpijske igre i pokušaćemo da ih izborimo. Prvi meč protiv Sjedinjenih Američkih Država koje su odlična reprezentacija, imaju par odličnih igrača. Mislim da smo dobro pripremili utakmicu, ekipa je na maksimumu, hemija je fantastična i jedva čekamo da krene turnir“, kazao je crnogorski vaterpolista.

U drugoj utakmici grupe C Srbija je savladala Japan 17:10.

Najbolje reprezentacije svijeta, osim za medalje u Dohi, boriće se i za plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
05.02.2024-17:58 17:58

Svaka cast..pobijediti veliku Ameriku…