Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

BARSELONA U VELIKOM PROBLEMU: Đoan Laporta optužen za podmićivanje sudija

Kako se navodi, Laporta je optužen u sklopu istrage o navodnoj višegodišnjoj isplati miliona eura, koje je Barselona platila potpredsjedniku Sudijskog komiteta Hoseu Mariji Enrikesu Negreiri.

Predsjednik fudbalskog kluba Barselona Đoan Laporta optužen je da je podmićivao sudije, saopšteno je iz španskog tužilaštva.

Laporta je predsjednik Barselone od marta 2021. godine. Prethodno je na čelu katalonskog kluba BIO od 2003. do 2010. godine.

Optužbe na račun Laporte odnose na period od 2008. do 2010. godine.

Kako se navodi, Laporta je optužen u sklopu istrage o navodnoj višegodišnjoj isplati miliona eura, koje je Barselona platila potpredsjedniku Sudijskog komiteta Hoseu Mariji Enrikesu Negreiri.

Prethodno su španski tužioci u martu optužili nekadašnje predsjednike tog kluba Đozepa Mariju Bartomeua i Sandra Rosela za korupciju u sportu.

Negreira je bio član Sudijskog komiteta od 1994. do 2018. godine, a isplate su izvršene između 2001. i 2018. godine.

U istragu se uključuju ukupne isplate od 7,3 miliona eura, koje je Barselona uplatila bivšem predsjedniku Sudijskog komiteta Negreiri i njegovom sinu tokom 18 godina.

UEFA je za sada odlučila da dozvoli Barseloni takmičenje u Ligi šampiona, ali je zadržala pravo da izrekne dalje kazne ukoliko se pojave novi dokazi.

U septembru je sudija koji je nadlegao slučaj, Hoakin Agire, preporučio da se optužbe za kontinuiranu korupciju u sportu promjene u podmićivanje, pošto je Negreira u to vrijeme bio javna ličnost.

Pošto je pod lupu došla velika Barselona, a UEFA će, ukoliko se sumnje i pronađeni dokazni materijali iskristališu kao kontinuirano podmićivanje, morati da katalonski klub rigorozno kazni.

Aleksandar Čeferin će vjerovatno na svoj sto dobiti novi dokazni materijal koji će povezivati sa podmićivanjem, kriminalom i korupcijom i neke druge klubove koji trenutno Čefernina čašćavaju brojnim prinadležnostima, pa se možda desi da i sam predsjednik UEFA bude predmet istrage.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve