Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Banjaja svjetski šampion

Banjaji je za titulu bilo dovoljno da osvoji jedno od prvih pet mjesta, bez obzira na to šta uradi Španac, ali je i a kraju sezone dao sve od sbebe  i prvi prošao kroz cilj.

Franćesko Banjaja je u posljednjoj trci Svjetskog prvenstva u motociklimu odbranio titulu, pošto je u 6. krugu trke za Veliku nagradu Valensije ispao njegov jedini konkurent, Španac Horhe Martin.

Banjaji je za titulu bilo dovoljno da osvoji jedno od prvih pet mjesta, bez obzira na to šta uradi Španac, ali je i a kraju sezone dao sve od sbebe  i prvi prošao kroz cilj.

Martin je krenuo sa 6. mjesta, ali je brzo sustigao vodećeg Italijana i u jednom trenutku ušao u duel sa njim. Pokušao je da izgura branioca titule sa staze, ali nije uspio, pa je pao na 8. poziciju.

Zbog toga je ušao u gužvu i duel sa šestostrukim prvakom „kraljevske klase”, Markom Markesom. Obojica su završila u šljunku, ali su bili dobro poslije pada.

Nakon toga, trka je bila lišena neizvjesnosti kada je u pitanju borba za titulu, ali niko nije htio da odustane od bitke za pobjedu.

Na devet krugova težak pad je imao u tom trenutku vodeći Džek Miler, a imao je priliku da postane prvi u istoriji Moto GP-a koji je došao do trijumfa na tri različita motocikla – Honda, Dukati, KTM.

Tada je Banjaja izbio na čelo, a do kraja mu je prijetio Fabio di Đanantonio. Nije uspio, pa se zadovoljio 2. mjestom, ispred Žoana Zarka.

Markes je na neslavan način okončao uspešnu deceniju u Repsol Hondi, tokom koje je postao jedan od najuspješnijih motociklista u istoriji. Od naredne sezone vodiće za Dukati.

Ovo je bilo šesti put u XXI vijeku da je pitanje prvaka u „kraljevskoj klasi” rješavano u posljednjoj trci. Lani je Banjaja lako odbranio 23 poena prednosti nad Fabiom Kvartararom, a ove sezone se zadivljujuće brzo oporavio od teškog pada na Velikoj nagradi Barselone, kada mu je motocikl Breda Bindera prešao preko noge.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve