Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev strahuje da da bi blokiranje proširenja Evropske unije moglo da izazove dramatična pomjeranja u cijelom regionu, prenosi Plus info.

Zoran Zaev (Foto: Reuters/Ognen Teofilovski)

“Lomim se iznutra”, kaže makedonski premijer u intervjuu za američki list Njujork tajms.

List podsjeća da je prije dva mjeseca lider male balkanske nacije u Sjevernoj Makedoniji hodao uspravno, uz podršku svjetskih lidera, uz pohvale prvog čovjeka OUN zato što je ponudio svijetlu tačku u problematičnom svijetu, a takođe se našao na listi kandidata za Nobelovu nagradu mira.

“Premijer Zaev je založio svoju političku karijeru i budućnost svoje zemlje u rješavanju tri decenijskog spora sa susjednom Grčkom oko imena zemlje. Uz mukotrpne diplomatije i suprotno svim očekivanjima, on je uspio. Ali sjedeći ispred kancelarije u Skoplju, sve to izgleda daleko”, piše Njujork tajms.

List navodi da su očekivanja bila da će nakon promjena imena Sjeverna Makedonija moći da otvori put ka EU, ali prošlog mjeseca Francuska je stavila blokadu, tražeći reformu u procesu pristupanja.

Prema Njujork tajms, to je dovelo do destabilizaciju makedonske vlade i još opasnije, takva odluka pomešta status kvo u regionu u kome vlada nestabilan mir još od kraja ratova u bivšoj Jugoslaviji.

“Ovo me uništava lično, psihološki”, istakao je Zaev.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve