Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
Rubrika:

Zaev: Sjeverna Makedonija ovog ljeta dobija datum za početak pregovora sa EU

Eventualno pomjeranje, ni u jednom slučaju neće biti zbog Sjeverne Makedonije ili nekih drugih razloga, već zbog toga što se ove godine održavaju izbori za Evropski parlament, rekao je Zaev

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će njegova zemlja ovog ljeta, u junu ili julu, dobiti “zeleno svijetlo” za početak pregovora sa EU.

Foto: AP/Boris Grdanoski

Povodom nagađanja da će Sjeverna Makedonija dobiti datum u junu, kako je najavljeno prošle godine, ili će to biti odloženo, Zaev je istakao da su “reforme maksimalno sprovedene” i da je “završeno sve što je Vlada zacrtala u reformskom Planu 18, a Evropska komisija odobrila”.

On je dodao da ostaje još samo da se donese zakon o javnom tužilaštvu, s kojim se napredovalo u dogovorima sa opozicijom i da će on uskoro biti utvrđen.

“Prespanski dogovor i sve ono što se desilo u našoj zemlji je zaista ozbiljna motivacija da se desi to što očekujemo, a dogodiće se da dobijemo datom i odluku za otpočinjanje pregovora sa EU”, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Eventualno pomjeranje, dodao je, ni u jednom slučaju neće biti zbog Sjeverne Makedonije ili nekih drugih razloga, već zbog toga što se ove godine održavaju izbori za Evropski parlament.

On je istakao da se kao optimista vratio sa neformalnog sastanka za Zapadni Balkan koji je održan u Berlinu, gdje je fokus bio na oblikovanju procesa za rješavanje spora Beograda i Prištine.

“Ne samo da će da bude donesena pozitivna odluka za otpočinjanje pregovora Sjeverne Makdonije sa EU, već ova zemlja treba da bude ponosna što je istaknuta kao primjer za rješavanje spora sa Grčkom, prema kojem treba da se vode i ostali koji žele da riješe određena otvorena pitanja”, rekao je Zaev.

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve