Utorak, 28 Marta, 2023
Rubrika:

Vučić šest godina ne želi da primi roditelje dječaka ubijenih na Kosovu 1998.

Roditelji šest mladića ubijenih u kafiću ''Panda'' 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je 2013. godine saopštio da masakr u ''Pandi'' nijesu počinili Albanci

Otac Svetislava Ristića (18), ubijenog u pećkom kafiću “Panda” Ljubomir Ristić, izjavio je da se ni 20 dana od posljednjeg zahtjeva za prijem kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, porodicama ubijenih dječaka nije niko obratio iz predsjednikovog kabineta.

Roditelji šest mladića ubijenih u kafiću „Panda“ 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je 2013. godine saopštio da masakr u „Pandi“ nijesu počinili Albanci.

„Od 5. septembra 2017. godine više od 10 puta smo se obratili kabinetu predsjednika Srbije, tražeći razgovor s predsjednikom Vučićem, međutim, nijednom nam nije odgovoreno. Poslednji zahtjev smo podneli 23. decembra prošle godine“, rekao je Ristić.

On je dodao da su takođe tražili od Tužilaštva za organizovani kriminal, gdje je započeta istraga, da Vučić bude saslušan zbog saznanja koja je javno iznosio o zločinu u „Pandi“, ali da ni to nije prihvaćeno. Ristić je dodao da će porodice nastradalih dječaka morati da se organizuju i da preduzmu „dodatni napor“ kako bi „iskamčili“ prijem kod predsjednika Vučića.

Lazar Obradović, otac ubijenog Ivana (15), rekao je da roditelji od predsjednika Srbije očekuju da im saopšti sva saznanja s kojima raspolaže o „slučaju ‘Panda’“.

„Državne službe i Vučić znaju ko je naredio, organizovao i ubio djecu u ‘Pandi’. Nedopustivo je da se istina skriva već više od 24 godine i da predsjednik Srbije odbija razgovor s nama”, istakao je Obradović.

Roditelji ubijene djece, poslije 24 godine traganja za istinom, kažu da nemaju dilemu da je o masakru u „Pandi“ odlučeno u vrhu države.

„Gospodine predsjedniče, vi znate i mi roditelji znamo da je ubistvo naših sinova u kafiću ‘Panda’ u Peći bilo državna stvar o kojoj je odlučeno u vrhu države. U pitanju je državni terorizam par ekselans. Ukazujemo da postoje i ostali razlozi za naš prijem koje ćemo iznijeti u razgovoru s vama, kako bi organ koji vodi postupak, poslije skoro 24 godine procesuirao zločin“, stoji u jednom od zahtjeva za prijem kod predsjednika Vučića, koji su roditelji podnijeli 6. juna 2022. godine.

Porodice ubijenih dječaka smatraju da država pokušava da sakrije sopstveni zločin.

Ljubomir Ristić je naveo da su porodice ubijenih od 17. septembra 2017. godine „nebrojano“ puta tražile od Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) preduzimanje preostalih istražnih radnji i sedam puta tražile prijem u tužilaštvu, ali da su svaki put odbijeni.

„S obzirom na činjenicu da nemamo nikakvih odgovora iz TOK-a o našim zahtjevima, sve ukazuje na to da ništa nije postupano i da je istraga zaustavljena“, rekao je Ristić.

U kafiću „Panda“, gdje su se okupljali pećki gimnazijalci, 14. decembra 1998. dvije maskirane osobe su rafalima iz automatskih pušaka ubili Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18), Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24) i Dragana Trifovića (18), teško su ranili Vlada Lončarevića (18), a lakše Mirsada Šabovića (34) i Nikolu Rajovića (18).

Sve do 28. decembra 2013. porodice ubijenih mladića i javnost su bili uvjereni da su taj zločin počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Međutim, tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Aleksandar Vučić, u emisiji „Teška reč“ na TV Pink je rekao: „Zločin u ‘Pandi’ nijesu počinili Albanci kako smo to do sada vjerovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“. Vučić je kasnije rekao novinarima da je gotovo siguran da zna šta se desilo u „Pandi“, ali da „ne postoje dokazi“ i da istražni organi Srbije ne mogu da se „ponose“ kako su sproveli istragu.

„Mogli bi da napišemno knjigu u tri toma o tome koliko smo uložili napora da se tragedija u ‘Pandi’ ne zataška. Sve ukazuje na to da između pojedinih državnih organa postoji sprega da se nikada ne otkrije ko je naredio, organizovao i ubio našu djecu. Naše porodice su raštrkane po Srbiji i Crnoj Gori, neki roditelji ubijenih dječaka su u međuvremenu preminuli, a da nijesu saznali istinu. Zato apelujemo na javnost, posebno na novinare da nam pomognu da se otkrije istina o ubistvu naših sinova“, zaključio je Ljubomir Ristić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Backovic E.
10.01.2023-18:13 18:13

Bitna karakteristika zlocina pod drzavnom zastitom i u organizaciji te iste drzave jeste da se nikad ne otkriju pocinitelji! Nikad ili nekad kada je za pravdu kasno, prekasno!