Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021
Rubrika:

Vojska Srbije prikrivala: Vojnik ugušen hemijskim sredstvima na Pešterskoj visoravni

Stariji vodnik prve klase je radio-vezom dojavio svojim nadređenima u kakvoj se sitaciji našao, ali mu je naređeno da vozi još 60 metera, što je on i učinio.

Obdukcioni nalaz starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, koji je preminuo 24. juna tokom izvođenja vojne vježbe na Pešterskoj visoravni, pokazao je da on nije preminuo jer mu je “iznenada pozlilo”, kako je to na dan tragedije nemušto saopštilo srpsko Ministarstvo odbrane, već zbog ugušenja hemijskim sredstvima.

„Tokom priprema za planiranu vojnu vježbu na privremenom poligonu „Pešter“, starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću, pripadniku Druge brigade Kopnene vojske, koji se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, iznenada je pozlilo, a preminuo je u bolnici u Kraljevu“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije 24. juna ove godine na dan kada je stariji vodnik Stojković, ispostaviće se, poginuo tokom obavljanja svog životnog poziva.

Ispostaviće se, više od tri mjeseca kasnije, da starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću nije „iznenada pozlilo“, kako je to navelo Ministarstvo odbrane, već da se ugušio hemijskim sredstvima, što piše u obdukcionom nalazu koji je objavio ucentar portal.

Stojković se kobnog dana nalazio u oklopnom vozilu u kome se aktivirao protivpožarni sistem, uslijed velikih temperatura, koja je tada iznosila 43 stepena, a pored njega dejstvovao je tenk i aktivirana su druga sredstva.

Stariji vodnik prve klase je radio-vezom dojavio svojim nadređenima u kakvoj se sitaciji našao, ali mu je naređeno da vozi još 60 metera, što je on i učinio. Vozilo se ispunilo gasom, onesvijestio se čak i vozač, a svi u vozilu su uspjeli da se spasu osim Stojkovića, koji je izveo ljude iz oklopnog vozila ali za njega nije bilo spasa, piše Nova.rs.

Jedan od nadređenih, navodno, prokomentarisao je da se takve stvari dešavaju, a vježba je nastavljena dalje. Vojni stručnjaci objasili su da je „Munjeviti udar“ bio sve, samo ne vojna vježba.

„Imali ste vežbu koja se nije planirala godišnjim planom, pa samim tim ne znamo ni koliko je koštala. Drugo, mora se tačno znati ko šta radi i šta je u čijoj nadležnosti. Ovdje niste imali nikakvu taktičku situaciju, već smo vidjeli raspored i gađanje. Zbog tih egzibicija došlo je do više događaja, pa smo tako vidjeli na zvaničnim snimcima kako se gađanja vrše preko vozila u pokretu, stoke i slično. Mi kao vojnici znamo, to je osnovna stvar, kada se neko ponovi u zoni dejstva, sve se odmah prekida“, rekao je tada Novica Antić predsjednik Vojnog sindikata Srbije.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane se dvije nedjelje od smrti Stojkovića ponovo oglasilo povodom smrti Stojkovića, i navelo da su „potpuno neprimjereni pokušaji politizacije od strane pojedinih političara“ i kazalo da „nije saopštavalo uzrok smrti Stojkovića, već da je njegovo utvrđivanje prepustilo nadležnim institucijama koje će o tome i obavijestiti javnost“.

Tada su rekli i je ministar odbrane Nebojša Stefanović naložio Inspektoratu odbrane vandredni inspekcijski nadzor, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović formiranje komisije za utvrđivanje eventualne odgovornosti vojne organizacije.

„Ukoliko se utvrde bilo kakvi propusti, svi odgovorni će biti najoštrije sankcionisani, a sve spekulacije do utvrđivanja uzroka smrti Stojkovića u najmanju ruku su neprimjerene i namijenjene jeftinom skupljanju političkih poena, u kojem nema ni trunke pijeteta prema pokojniku i njegovoj porodici, a vojničke časti na koju se pojedini pozivaju tek ni u tragovima“, navelo je Ministarstvo odbrane.

Obdukcioni nalaz stradalog podoficira FOTO: ucentar
Obdukcioni nalaz stradalog podoficira FOTO: ucentar

VSS: Pali na ispitu časti

Vojni sindikat Srbije konstatovao je da su Ministarstvo, Generalštab i država kao poslodavac, još jednom pali na ispitu časti i morala.

„Poslije niza vanrednih događaja sa smrtnim posledicama, оvaj slučaj je ozbiljno poljuljao povjerenje pripadnika vojske i javnosti u vojni vrh. Sad je završna riječ na tužilaštvu koje vodi istragu. Očekujemo da se utvrdi odgovоrnost ljudi iz sistema odbrane za propuste u održavanju u ispravnom stanju sredstava borbene tehnike i organizaciji vježbe“, kazao je VSS u saopštenju, te dodao da će predložiti da Stojković bude posthumno odlikovan jer je svoj život položio časno, obavljajući svoju vojničku dužnost.

Izvorucentar

Najnovije

Netflix će zahvaljujući seriji “Squid Game” prihodovati skoro 900 miliona dolara

Ranije je objavljeno da je ova kompanija za produkciju ove serije izdvojila 21,4 miliona dolara. Po epizodi je potrošila 2,4 miliona dolara, što je...

Gdje je ”nestao” pravi Džejdon Sančo

Džejdon Sančo je uz Kristijana Ronalda i Rafaela Varana trebalo da predstavlja veliko pojačanje za Mančester junajted, koje bi pomoglo da se uđe u...

VUČIĆU PAO MRAK NA OČI: Bijesan je zbog saopštenja ambasade Velike Britanije u Prištini...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da na njegovu izjavu o umiješanosti stranog faktora, Velike Britanije, u nedavnim dešavanjima na sjeveru Kosova bilo neoficijelnih...

U ponedeljak malo do umjereno oblačno

Sjutra malo do umjereno oblačno uz dosta sunčanih intervala. Na sjeveru, ujutru po kotlinama kratkotrajno magla ili sumaglica. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha...

DODIK POVUKAO RUČNU ”Ne bih žrtvovao mir za Republiku Srpsku!”

Nakon što je najavio kako će srušiti zakon o zajedničkoj vojsci BiH i zapalio atmosferu u zemlji, Dodik poručuje kako nikada ne bi žrtvovao...

Najčitanije

Povezano

VUČIĆU PAO MRAK NA OČI: Bijesan je zbog saopštenja ambasade Velike Britanije u Prištini – “Nemojte da nam vrijeđate inteligenciju!”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da na njegovu izjavu o umiješanosti stranog faktora, Velike Britanije, u nedavnim dešavanjima na sjeveru Kosova bilo neoficijelnih...

Metak pogodio kontejner graničara na Jarinju

Na graničnom prelazu Jarinje između Kosova i Srbije na izborni dan 17. oktobra “metak iz vatrenog oružja pogodio je kontejner koji služi graničnim službenicima...

Frid: Nominacija Hila sugeriše da je Vašington veoma svjestan rizika na Balkanu

Američki diplomata sa dugododišnjim stažom na Balkanu Danijel Frid izjavio je da nominacija Kristofera Hila za ambasadora SAD u Beogradu predstavlja znak da je...

Sprema li se legalizacija prostitucije u Srbiji?

Glavni razlozi protiv legalizacije pozivaju se na načela morala, naglašavajući da je dopuštanje prostitucije način da se mladima da loš životni primjer. Protivnici legalizacije...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve