Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Ruši se tomos Crkve Srbije iz 1922, Vaseljenska patrijaršija najavljuje autokefaliju za Crkvu Makedonije

Sinod Vaseljenske Majke-Crkve juče je skinuo višedecenijsku stigmu sa Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i odlučio da uspostavi kanonsko i evharistijsko opštenje s makedonskim episkopima, sveštenicima i narodom

Piše: Vladimir Jovanović

Sinod Vaseljenske Majke-Crkve danas je skinuo višedecenijsku stigmu sa Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i odlučio da uspostavi kanonsko i evharistijsko opštenje s makedonskim episkopima, sveštenicima i narodom.

To praktično znači da je Vaseljenska patrijaršija sada i službeno najavila izdavanje tomosa, tj. formalno priznanje autokefalije MPC-OA, koja se 1967. jednostrano odvojila od Crkve Srbije (SPC) i samoproglasila autokefaliju, a koju dosad, pod srpskim uticajem, niko nije priznao od ostalih pomjesnih kanonskih crkava.

Jučerašnja odluka Vaseljenske patrijaršije znači da ona priznaje kao kanonsku crkvenu jerarhiju u Makedoniji onu na čelu s arhiepiskopom Stefanom Veljanovskim (MPC-OA) i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu.

Kako „Antena M” od ljeta 2018. najavljuje, sada je Vaseljenska Majka-Crkva i formalno otpočela reviziju svoga tomosa iz 1922, na temelju kojega je Crkva Srbije dosad imala kanonsku nadležnost nad cjelokupnom bivšom Jugoslavijom, uključujući i Crnu Goru, čija je drevna autokefna Crkva nasilno i nekanonski uništena srpskom okupacijom i aneksijom nezavisne Kraljevine Crne Gore.

U zvaničnom saopštenju Kancelarije Svetoga Sinoda Vaseljenske patrijaršije se, između ostalog, navodi:

„Sveti i Svešteni Sinod, koji se sastao danas, u poneđeljak, 9. maja 2022. godine, pod predśedništvom Njegove Božanske Svesvetosti, vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja, iscrpno je raspravljao o crkvenome problemu u Skoplju; i ocjenjujući u završnoj fazi apel (ekliton) koji je tamošnja pomjesna Crkva uputila Majci-Crkvi (Vaseljenskoj patrijaršiji), kao i ponovljene pozive države Śeverne Makedonije, odlučio je sljedeće:

Mi primamo u evharistijsko opštenje jerarhiju, klir i narod ove Crkve pod arhiepiskopom Stefanom, zacjeljujući ranu raskola i polivši ‘vinom i uljem’ rane naše pomjesne pravoslavne braće.

U tom smislu se izdaje odgovarajući Patrijaršijski i Sinodalni akt.

Ostavlja se presvetoj Crkvi Srbije da reguliše administrativna pitanja koja postoje između nje i Crkve u Śevernoj Makedoniji, svakako u okviru kanonskoga poretka i crkvenoga predanja.

Kao naziv ove Crkve u Śevernoj Makedoniji priznaje se ‘Ohridska’, imajući u vidu da je oblast njezine jurisdikcije pośed u granicama države Śeverne Makedonije”.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kotor
10.05.2022-08:49 08:49

Sada ce i njima helikopterom Srbija dovuci nekog blazenog sa mitraljezom na prsima

RIR
10.05.2022-13:48 13:48
Reply to  Kotor

MI prema OBNOVI KONTINUITETA CPC imamo samo poništenje nekakvog AKTA koji je sačinio kralj ACO -zvani “palikuća “ da se poništi i VASELJENSKA će nas “POVEZATI “…

Zhika Kuzmanovski
10.05.2022-21:56 21:56

Cuj, rusi se tomos. Pa tomos je nevazeci jos od pred 2.Svjetskog rata. Tomos glasi na drzavu Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca koja je promjenila ime u Kraljevinu Jugoslavija. Posle 2.Svjetskog rata Jugoslavija je promjenila teritoriju (pripoja Istru…) i uregjenje. Po uregjenju je postala federacija, odnosno unija suverenih drzava/republika koje su prenjele neke ingerencije na federaciju no tek posle konacnog oslobogjenja Jugoslavije. Republika je politicko-pravni subjekt definiran kao drzava naroda i narodnosti koji u njoj zive cime su bili delumno ispunjeni uslovi za autokefalnu crkvu suglasno odredbi 38.kqnona 4-og ili Halkidonskog Vaseljenskog sabora i 17.kanona Trulskog sabora. Makedonija je dobila… Pročitaj više »