Stotine rudara Rudnika mrkog uglja Zenica je stupilo u štrajk glađu, a hitna služba je tokom noći više puta intervenisala.

foto NAP arhiva

Kako je za Al Jazeeru potvrdio predsjednik Sindikata rudara RMU Zenica Nijaz Vardo, četvorica rudara su zatražila medicinsku pomoć, ali je i naglasio da bi se stanje i drugih uskoro moglo pogoršati.

Iako izgladnjeli, ističe predsjednik Sindikata RMU Zenica, rudari su odlučni nastaviti sa borbom da im se ispune zahtjevi.

“Ljudi su pred krajem, Bog zna šta će se dalje desiti”, kaže Vardo.

Kako je rekao, stotinama metara ispod zemlje samo u Staroj jami su rudari proveli više od 24 sata štrajkujući glađu te da se i treća smjena rudara pridružila kolegama u jamama, tako da rudari štrajk glađu nastavljaju u Staroj jami, Stranjanima i Raspotočju.

Zbog velikog broja rudara koji su stupili u štrajk glađu, Vardo kaže da nema potpune informacije o stanju kolega koji protestiraju stotinama metara ispod zemlje, te je zbog toga moguće i da je zdravstveno stanje i gore od onog što se trenutno zna.

Nezadovoljni rudari

Rudari su, nezadovoljni jučerašnjim sastankom u Sarajevu, odlučili na taj način nastaviti s protestom.

Predstavnici sindikata rudara i entitetske vlade Federacije BiH nijesu u utorak postigli dogovor o deblokadi računa rudnika u Zenici, zbog čega će u petak biti održan generalni štrajk.

Najmanje 300 rudara rudnika Zenica i Breza iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH okupilo se u utorak ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu, zahtijevajući primjenu kolektivnog ugovora te topli obrok, čija je isplata zaustavljena zbog blokade računa.

Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić ponovio je da je “rudnik u Zenici nerentabilan, proizvodi gubitke te nema mogućnost zaduženja kojim bi se podmirile poreske obaveze”.

Zaključci sastanka su, kako je kazao, pravljenje plana restrukturiranja u rudnicima da se bolje i jednostavnije upravlja svim rudnicima.

Rješavanje problema

“Deset dana smo dali rok da se ovaj problem riješi sa rudnicima. Breza će biti riješena do petka”, rekao je Džindić navodeći da će Vlada FBiH na prvoj narednoj sjednici razmatrati novonastalu situaciju.

“Dana 13. septembra 2019. godine će biti realizovana odluka o štajku Rudnika mrkog uglja u Brezi i Rudnika mrkog uglja u Zenici. Ovaj neposluh u Rudniku mrkog uglja u Zenici, radnički neposluh se nastavlja. Od jutros imamo gotovo 200 radnika u rudniku Zenica u jami ‘Stranjani’ i ‘Staroj jami’, te u jami ‘Sretno’ u rudniku Breza, koji su najavili da na kraju smjena neće napustiti rudarske prostorije u kojima borave”, najavio je juče Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata rudnika Federacije BiH.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve