Protesti u Beogradu: Vučić napustio zgradu Predsjedništva, desetak demonstranata ga vrijeđalo

Na poziv Saveza za Srbiju (SzS) građani su se okupili ispred zgrade Predsjedništva, gdje je u podne počelo obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

Na poziv Saveza za Srbiju (SzS) građani su se okupili ispred zgrade Predsjedništva, gdje je u podne počelo obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.Okupljeni građani, kako javlja N1, srušili su zaštitnu ogradu ispred Predsjedništva i prišli ulazu. Jedan od lidera Saveza Dragan Đilas obraća se demonstrantima. Građani uzvikuju “odlazi”, “uhapsite Vučića”, “lopovi”.Predsjednik Pokreta Dveri i jedan od lidera Saveze za Srbiju Boško Obradović izjavio je da zahtijevaju ostavke Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, direktora RTS Dragan Bujoševića i fer i slobodne izbore i da od tih zahtjeva neće odustati.”Nema nazad”, rekao je Obradović novinarima.
Ispred Predsjedništva je postavljne kamion sa razglasom. Okupljeni su okružili Predsjedništvo, duvaju u pištaljke i uzvikuju “Vučiću, lopove” i “AV, AV”.Bijelim trakama sa natpisom “Počelo je”, zatvorili su Ulici kralja Milana.

Vučić se obraća javnosti u zgradi Predsjedništva na Andrićevom vencu, a lideri opozicije najavili su tokom dolazak ispred zgrade Predsjedništva kako bi tražili ostavke državnog vrha i fer izbore. Iz Saveza za Srbiju su tokom noći najavili da će doći ispred zgrade Predsjedništva jer ih je prethodno policija izbacila iz zgrade RTS-a u koju je iznenada sinoć ušao dio demonstranata nakon protesta “1 od 5 miliona”.

“Srbija neće dozvoliti da se nasiljem ugrozi bilo ko”, poručio je Vučić.

Vučić lidere opozicije naziva Tajkuni Đilas i Jeremić i Fašista Obradović. Optužuje ih da su saradnici Ramuša Haradinaja “koji hoće da ga skinu s vlasti”

“Nisu fašista Obradović, ni tajkun Đilas naorčito hrabri da idu dalje, osim na uplašene dame u desku RTS – rekao je Vučić.

“Ne plašim se sile koja napada. Nemam šta da izgubim osim života, ja nemam pare”, kazao je predsjednik Srbije.

Vučić i dalje u zgradi, blokirana sva tri ulaza

Predstavnici Saveza za Srbiju blokirali sva tri ulaza zgrade.

Lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas i predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekli su da neće otići i da će do daljeg ostati ispred zgrade Predsjedništva.

“Cijelo Predsjedništvo je opkoljeno, Aleksandar Vučić je, koliko sam čuo, poslao iste poruke mržnje, iste poruke agresije, iste poruke neželjenja da se ovaj narod ujedini, već da se dijeli, mi do daljeg ostajemo ovde”, poručio je Đilas.

Vučić i Stefanović u zgradi Predsjedništva igrahu šah

Na Instagram profilu “Budućnostsrbijeav” objavljena je fotografija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kako danas u Predsjedništvu Srbije igraju šah. Uz fotografiju je objavljen tekst:”U Predsjedništvu kratak odmor pred poslijepodnevne aktivnosti. Srbija hrabrosti i poštenja uvijek pobjeđuje nasilnike”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napustio je, nakon pet sati zgradu Predsjedništva, javlja N1.

On je to učinio pošto su se razišli građani koji su se okupili oko podneva, uoči njegovog obraćanja javnosti.

Dio građana okupljen na Andrićevom vijencu mu je dobacivao, a on im je samo mahnuo, sjeo u automobil i otišao.

Vučić se obratio građanima oko 15 sati preko Instagrama.

Komentari

avatar