Bilo je pokušaja demonstranata da probiju kordon policije i uđu u zgradu Skupštine. Za sada nema većih incidenata, a okupljeni uzvikuju “Živela vlada Kurtija!” – dosadašnjeg premijera.

Kandidat za premijera Kosova Avdulah Hoti je danas u Skupštini Kosova istakao da će se “na osnovu Ustava Kosova preuzeti odgovornosti za unapređenje procesa dijaloga sa Srbijom”.

Hoti: Nema promjene granica

U tom procesu, rekao je Hoti, sarađivaće se s Evropskom unijom i SAD, i “neće se dozvoliti bilo kakva promjena granica ili razmjena teritorija”.

On je najavio da će raditi na saradnji s kosovskom opozicijom, posebno u vezi s dijalogom sa Srbijom.

Govoreći o prioritetima njegove vlade Hoti je na prva mjesta istakao suzbijanje pandemije i ekonomski oporavak Kosova, a ostali zadaci su “jačanje države, povećanje zaposlenosti, jačanje konkurentskih vještina”.

Hoti je predstavio sastav nove Vlade u kojoj su četiri zamjenika premijera. Besnik Tahiti je prvi zamjenik premijera iz redova Alijanse za budućnost Kosova (ABK), a ostala tri su Driton Seljamanaj iz DSK, Aljbuljena Balja iz Socijaldemokratske inicijative Kosova (SDI) i Goran Rakić iz Srpske liste koji je i ministar lokalne samouprave.

Sjednica se nastavlja izjašnjavanjem šefova poslaničkih grupa o programu i kadrovskim rješenjima za novu vladu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve