Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Portparol Osmani: KFOR da podrži policiju Kosova, a ne da preuzme njihova ovlašćenja

Kupina je time odgovorio na zahtjev albanskog premijera Edija Rame koji je zatražio da KFOR preuzme odgovornost za situaciju na sjeveru Kosova i da je takav zahtijeva imala i kosovska predsjednica

Savjetnik za medije predsjednice Kosova, Bekim Kupina izjavio je danas da je Vjosa Osmani na svakom sastanku zahtevala da KFOR podrži kosovske institucije u „zaustavljanju agresije iz Srbije“, a da ne preuzme njihova ovlašćenja.

Kupina je time odgovorio na zahtjev albanskog premijera Edija Rame koji je zatražio da KFOR preuzme odgovornost za situaciju na sjeveru Kosova i da je takav zahtijeva imala i kosovska predsjednica.

”Predsjednica Osmani je u svakom razgovoru i sastanku sa partnerima i saveznicima razjasnila da je mandat KFOR-a da bude treći reagujući partner i podrška kosovskoj policiji, kao prvoj instituciji za reagovanje koja je ključna za vladavinu prava i bezbjednost u svakom dijelu teritorije”, rekao je Kupina.

On je dodao da su institucije Kosova zatražile da u patrolama u pograničnom području, pored kosovskih policajaca, budu i vojnici NATO, kako bi se spriječio ulazak terorističkih grupa i napadi iz Srbije.

”Kosovska policija ima pun mandat na cijeloj teritoriji Kosova, dok sa NATO postoji bliska saradnja i koordinacija, o čemu svjedoči i reakcija policijske akcije tokom terorističkog napada u Banjskoj 24. septembra. Nema govora o preuzimanju suverenih ovlašćenja kosovskih bezbjednosnih institucija od strane KFOR-a, već o podršci kosovskim institucijama u zaustavljanju agresije od Srbije”, kazao je Kupina.

Na izjavu Rame da KFOR treba da preuzme odgovornost za situaciju na sjeveru Kosova juče je premijer Aljbin Kurti rekao da je potrebna koordinacija sa KFOR-om, ali da policija Kosova ostaje prva institucija bezbednosti na Kosovu u svim prilikama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve