Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Picula: Vučić godinama uspješno presvlači političke kože, ali ćud zadržava

''Diskusija je osnovni instrument u diplomatiji i smatram da treba pozdraviti odlazak premijera Plenkovića u Srbiju''

Predstojeću posjetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji uživo je u N1 Studiju komentarisao predstavnik SDP-a u Evropskom parlamentu Tonino Picula.

„Za kvalitet hrvatsko-srpskih odnosa indikativno je to što je ovo prva posjeta premijera Srbiji od kada je na toj funkciji. Složićete se, pomalo čudno kada su u pitanju susjedne zemlje, ali razloga za tako nešto ima mnogo. Ne treba samo da idemo dublje u prošlost, već i da pogledamo kako su se odnosi razvijali u posljednjih nekoliko godina, odnosno nisu se razvijali”, rekao je Picula.

On dodaje da treba iskoristiti svaku priliku za razgovor.

„Diskusija je osnovni instrument u diplomatiji i smatram da treba pozdraviti odlazak premijera Plenkovića u Srbiju. Kada govorimo o dostignućima i rezultatima posjete, treba zadržati skepticizam. Vidjeli smo kako su završeni prethodni susreti najviših zvaničnika dvije zemlje. Nije bilo pomaka u odnosima. Vidjećemo da li će ova posjeta ostaviti dubok trag u bilateralnim odnosima“, rekao je Picula, koji smatra da će najviše koristi imati dvije zajednice, i srpska u Hrvatskoj i hrvatska u Srbiji.

Plenković u Srbiju odlazi u vrijeme kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doživljava najveću krizu vlasti, a zategnuti su i odnosi sa EU.

Još se ne zna da li će se Plenković sastati sa Vučićem.

„Okolnosti Plenkovićeve posjete Srbiji su intrigantne i zanimljive. Nizom činjenica ova posjeta prevazilazi bilateralni karakter. Sigurno je da susret treba doživjeti u nekom kontekstu odnosa Srbije i EU. Ne mogu da pobjegnem od utiska da ova posjeta ima širi značaj. Koliko će to uticati na relaksaciju odnosa Beograda i Zagreba i Beograda i Brisela, teško mi je da procijenim u ovom trenutku, ali ono što Vučić radi u Srbiji imaće veći uticaj na pregovaračku poziciju Srbije, a u ovom trenutku je vjerovatno u najtežem i najkomplikovanijem položaju od kada je preuzeo apsolutnu vlast u Srbiji i čini mi se da svaki njegov potez treba uzeti sa rezervom. Čini mi se da već godinama uspješno menja svoju političku kožu, ali je zadržao politički temperament“, prokomentarisao je Picula.

Osvrnuo se i na opštu situaciju u Srbiji.

„Protesti pokazuju kulminaciju i rast nezadovoljstva dobrog dijela građana, ne samo reakcijom vlasti na masovna ubistva, već i cjelokupnom ocjenom vladavine Aleksandra Vučića u proteklih deset godina. Međutim, kao i mnogo puta do sada, ovi protesti nisu prerasli u značajan pokret koji bi mogao direktno da ugrozi poziciju Aleksandra Vučića. On je uništio političku opoziciju i izostaje konačna artikulacija nezadovoljstva, što bi još više uzdrmalo režim“, rekao je Picula.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
14.06.2023-15:10 15:10

Mnogo te svrbi ekonomski, diplomatski i vojno jaka Srbija, pa zato toliko kmečiš. “Ne laje kuče sela radi, već sebe radi.”

TV_EU
14.06.2023-16:40 16:40

Šetaču opanaka, svakome normalnom smeta krpelj od Vučića zvanog Pisho

Merlin
15.06.2023-13:19 13:19
Reply to  TV_EU

Jesi li i ti Italijan kao ovaj stručnjak ? AV je za vas zatucane doktor nauka, mitsko biće i misaona imeni..Zato ga se i plašite i pišete 24h o njemu.

Merlin
15.06.2023-13:20 13:20
Reply to  TV_EU

Gde su ti vernici, crkve, manastiri i gde ti je vojska, mišu jedan ?