Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Odloženo ročište u postupku protiv Darka Šarića

Odbrana je ovo tražila zbog toga što je sudsko vijeće donijelo odluku da se postupak razdvoji u odnosu na one okrivljene čiji branioci nisu bili prisutni na današnjem ročištu

Pripremno ročište u postupku protiv Darka Šarića, advokata Dejana Lazarevića i još 13 drugih okrivljenih za pokušaj ubistva i niz drugih krivičnih djela odloženo je zbog toga što su advokati odbrane tražili izuzeće postupajućeg predsjednika vijeća Dejana Terzića, ali i predsjednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića, prenosi N1.

Odbrana je ovo tražila zbog toga što je sudsko vijeće donijelo odluku da se postupak razdvoji u odnosu na one okrivljene čiji branioci nisu bili prisutni na današnjem ročištu.

Naime, ovo je peto odlaganje u postupku protiv Šarića za tek nešto više od mjesec dana. Ovakav scenario neodoljivo podsjeća na opstrukciju i pokušaj odugovlačenja sudskog procesa, kako je uspješno rađeno i u nekim drugim sudskim slučajevima.

Dalibor Katančević, advokat Darka Šarića, navodi da se u javnosti stvorio privid da je riječ o petom odlaganju, a zapravo je tek treće, kao i da njegovim branjenicima ne odgovara odlaganje procesa već da naprotiv „jedva čekaju da ono počne“.

Podsjetimo, Dejanu Lazareviću Apelacioni sud u Beogradu je 17. februara ukinuo pritvor, u kom se nalazio deset mjeseci, i odredio je blažu mjeru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, odnodno nošenje nanogice.

Lazarević je uhapšen zajedno sa Darkom Šarićem 14. aprila prošle godine, kao dio Šarićeve organizovane kriminalne grupe optužene za niz krivičnih djela.

Kako je tužilaštvo navelo u optužnici, napisanoj na više od 500 strana, Darko Šarić je napravio plan sa svojim saradnicima da se iz osvete ubije Nebojša Joksović, svjedok saradnik u postupku protiv Šarića za šverc 5,7 tona kokaina.

Kada u tome nisu uspjeli, Šarić je naložio diskreditaciju Joksovića, kako bi na taj način izgubio status svjedoka saradnika. Sve to je Šarić, dok je bio u pritvoru, sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem i drugim saradnicima dogovarao u porukama kroz Skaj aplikacijuna kriptovanom telefonu. To je otvorilo i pitanje kako je Darko Šarić mogao da koristi telefon dok je boravio u pritvoru.

Takođe, Dejan Lazarević bio je glavni advokat Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i još desetak drugih optuženih pripadnika Belivukovog klana, kojima se sudi za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić tokom svog svjedočenja u ovom postupku rekao je da je advokat Dejan Lazarević Belivuku i Miljkoviću dao na raspolaganje svoju kuću u Lisičjem potoku, da je Miljković plaćao sve dažbine za tu kuću, da su se viđali sa njim na ručkovima i sastancima kao i da im je dojavljivao da se sprema hapšenje čitave grupe. Prema navodima tužilaštva, Belivukov klan je oteo i ubio Nikolu Mitića. Saradnik Lalić je tvrdio i da je baš Lazarević zaslužan za to što su snimci te otmice sa nadoznih kamera obrisani, jer je Mitić otet na Dedinju u komšiluku Dejana Lazarevića.

Darko Šarić je pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope. Takođe, Šarić je prvostepeno bio osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se Šariću i ostalim optuženima u tom postupku sudi ispočetka.

Pripremno ročište je inače po zakonu zatvoreno za javnost i tek kada se ono završi i zvanično počinje suđenje koje je javno te i mediji mogu da ga prate. Tokom pripremnog ročišta tužilac za organizovani kriminal treba prisutnima da pročita optužnicu, optuženi će se kratko izjasniti o krivici, a tuzilac i odbrana će predložiti dokaze koje će izlagati tokom suđenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve