Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je u svom završnom obraćanju pred Evropskim parlamentom pozvala EU da otvori nove i ubrza postojeće pristupne pregovore sa zemljama Zapadnog Baalkana.

Foto: EPA

“Vjerujem da bi bilo potrebno i ubrzati i mnogo investirati u pristupne pregovore koji već traju sa zemljama Zapadnog Balkana kao i u naše snažno partnerstvo sa onima koji još nijesu kandidatske zemlje”, poručila je Federika Mogerini.

Ona je u svom govoru posvećenom rezultatima EU spoljne politike ocijenila da je politika proširenja bila jedna od uspješnih priča tokom pet godina njenog mandata i mandata ovog saziva Evropskog parlamenta.

“Naša politika prema Balkanu, na Balkanu, ali prvenstveno sa Balkanom je uspješna priča koja je imala težak početak i put od neočekivanja do uspostavaljanja povjerenja i zajedničkih izazova”, kazala je Mogerini.

Ocijenila je da bi strateški velike greška i primjer “kratkovidosti” EU bilo ukoliko odluka o pokretanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom ne bi bila donijeta u junu ili bi se odložila.

Mogerini je pred poslanicima Evropskog parlamenta zaključila da se zemlje Zapadnog Balkana nalaze okružene zemljama članicama i da ona na politiku prema Balkanu gleda ne kao na proširenje već kao zaokruživanje evropskog kontinenta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve