Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Blokirani putevi ka selu Banjska; Mještani: Bio je pravi mali rat

''Pravi mali rat. Red rafala, pa utihne, puškaranje. Detonacije'', opisuje jedna od mještanki ovog sela.

Mještani Banjske su uplašeni i zabrinuti. Stanovnike ovog malog mjesta upravo su pucnjava i detonacije probudili.

Nekoliko mještana su jutros portalu Kossev opisali gotovo identično situaciju. Da se prva pucnjava začula jutros oko pola tri, da su uslijedile i detonacije već oko četiri ujutru. Pucnjava je prema njihovim svjedočenjima trajala nekoliko sati, uveliko po svitanju.

„Pravi mali rat. Red rafala, pa utihne, puškaranje. Detonacije“, opisuje jedna od mještanki ovog sela.

Ona situaciju opisuje kao „potpuno čudnu“, ništa nalik na prethodne. Kao primjer navodi i upadljivo sporo prolaženje manjeg konvoja oklopnih vozila kosovsvke policije u selu, u jednom od intervala kada je vatra utihnula. Vidjela je i najmanje jedno EULEX-ovo vozilo. KFOR nije vidjela.

Upadljivo je da se mještani plaše i da međusobno komuniciraju. Osim što su zatvoreni u svojim kućama, i na ulicama se ne odvija saobraćaj, prenijeli su i da se plaše da i telefonom uzajamno razgovaraju, zbog navodnog prisluškivanja, ali jesu potvrdili da se pronose glasine o navodno uniformisanim licima sa jedne strane, a sa druge jačim snagama kosovskih specijalaca koji su koncentrisani posebno kod Balabana.

Nekolicina kosovskih medija od jutros objavljuje slike manastira Banjska, uz ponavljanje informacije da se napadači navodno „kriju u ovom vjerskom objektu“, podsjećaju na ubistvo specijalca Envera Zumberija na Sjeveru 2011. godine, objavljujući fotografije i puna imena sada ubijenog narednika, i drugog povrijeđenog policajca.

Međutim, crkveni izvori za portal Kossev ovo negiraju, naglašavajući da se u manastiru zatekla grupa od 50 vjernika iz Novog Sada sa svojim sveštenikom, da ih je probudila pucnjava, da su uplašeni i da oni dalje ne mogu da nastave put.

Prelazi su blokirani, nezvanična je informacija. A blokirani su i putevi koji vode ka Banjskoj.

Nekolicina kosovskih specijalaca pod punom opremom, njih najmanje četvoro, stacionirani su na izlazu iz Zvečana, kod mosta, neposredno prije skretanja za Žerovnicu i Žitkovac, seoski put koji vodi dalje ka Banjskoj.

U razmaku od 50 metara, dalje ka Žitkovicu i Žerovnici je nova grupu kosovskih specijalaca.

Potom, na putnom pravcu od Šaren kamena do Banjske, što je jedan od puteva kojim se nastavlja iz pravca okolnih zvečanskih sela, dalje ka Banjskoj, stacionirano je još pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije sa dugim cijevima, pancirnim prslucima.

Stacionarana su dva veća džipa i najmanje desetak policajaca.

Oni ne dozvoljavaju prolaz iz ovog pravca sela Žitkovac ka Banjskoj.

Situacija je mirna u ovom dijelu.

Što se tiče drugog putnog pravca iz pravca Mitrovice i Prištine ka Banjskoj, u pitanju je magistralni put. Najmanje četiri patrole specijalnih snaga Kosovske policije su raspoređene od Zvečana do samog skretanja za Banjsku, a u neposrednoj blizini mosta na kojem je noćas postavljena zasjeda.

Na samoj raskrsnici nalazi se oklopno policijsko vozilo te nekolicina specijalaca. Više je novinarskih ekipa i srpskih i kosovskih medija. Novinarima nije dozvoljeno da priđu bliže od stotinjak metara od same raskrnice za ulazak u selo.

Saobraćaj je blokiran i za civile, odnosno mještane Banjske.

Međutim, saobraćaj dalje magistralnim putem ka Leposaviću za sada se odvija slobodno.

Mještani Banjske su uplašeni i zabrinuti. Stanovnike ovog malog mjesta upravo su pucnjava i detonacije probudili.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve