Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Milanović u obraćanju naciji: Plenković ozbiljno prijeti ustavu i demokratiji

Milanović je rekao da je obaviješten kako Vlada, mimo Ustava, namjerava Vojnu bezbjednosnu-obavještajnu agenciju staviti pod direktno upravljanje Ministarstva odbrane

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović obratio se večaras naciji i saopštio ozbiljne optužbe na račun premijera Andreja Plenkovića.

– Budući da me hrvatski Ustav – kojem sam se zakleo – obvezuje da brinem za redovno i usklađeno djelovanje, kao i za stabilnost državne vlasti, odlučio sam upozoriti hrvatsku javnost na ozbiljnu prijetnju ustavno-pravnom i demokratskom poretku koji sprema Vlada Andreja Plenkovića –  saopštio je Milanović u direktnom TV prenosu na HRTu.

Milanović je rekao da je obaviješten kako Vlada, mimo Ustava, namjerava Vojnu bezbjednosnu-obavještajnu agenciju staviti pod direktno upravljanje Ministarstva odbrane.

Umjesto poštovanja ustavne procedure za imenovanje direktora Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, Vlada je pripremila, saopštio je on, neustavno rješenje prema kojemu bi privremenog čelnika Agencije postavljao i razrješavao ministar odbrane.

Želim biti jasan: to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokratju koji Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke.

HDZ-ova Vlada sada želi, ponovo, stranačku kontrolu nad Vojno sigurnosno-obavještajnom agencijom koja bi u tom slučaju bila izuzeta od demokratskog i civilnog nadzora.

– Kao predsjednik Republike i ujedno Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen reagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima –  kazao je hrvatski predsjednik.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve