Od jutros u kampu Vučjak kod Bihaća vlada dramatična situacija jer migranti odbijaju vodu i hranu u znak protesta zbog nehumanih uslova u kojima borave.

Ilustracija

Snijeg je migrantski život učinio još težim.

Pod težinom snijega nekoliko šatora u kojima su boravili migranti su srušeni što je automatski značilo da su neki ostali i bez ovog hladnog krova nad glavom, prenosi Klix, čiji reporter je posjetio kamp Vučjak gdje boravi blizu 600 migranata.

Kada je jutros stigla hrana u kamp, brzo je i vraćena jer su se migranti odlučili za svojevrsni štrajk glađu dok im ne budu osigurani uslovi dostojni čovjeka, piše portal.

U kamp je stigla i komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović koja je poručila da kamp Vučjak mora da se zatvori još danas jer su uslovi katastrofalni.

Migranti poručuju da se sve teže nose sa hladnoćom i užasnim životnim uslovima i da su zabrinuti kako će preživjeti zimu ukoliko se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, naročito za brojne žene i djecu.

U kampu Vučjak prisutna je i Jedinica za specijalnu podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabilježeni bilo kakvi incidenti.

Stotine migranata smještenih u improviziranom kampu Vučjak kod Bihaća smrzavaju se sedmicama, a dolazak zime dodatno je pogoršao situaciju.

Fotografija koja je obišla region je muškarca koji u plastičnim papučama bosih nogu stoji na snijegu.

Kako je prenijela sarajevska N1 televizija, pojedini šatori, u kojima su smješteni migranti, urušili su se pod težinom snijega.

Migranti kao i građani Bihaća očekuju izmještanje migranata iz ovog neuslovnog kampa u kamp kod Sarajeva, ali se još ne zna kada bi se to moglo desiti.

Arija Šams iz Avganistana, koji borvi u kampu Vučjak kod Bihaća izjavio je za tu televiziju da su uslovi jako loši u tom kampu, jer pada snijeg, mada, kako kaže, situacija nije bolja ni kada je ljeto.

“Putujem prema Evropi već pet godina. Uslovi ovdje su jako loši jer pada snijeg. Ovdje je loše i ljeti jer nema gdje da se spava i sve je loše. Jako su loši uslovi. Potrebna nam je pomoć iz evropskih zemalja. Ljudi u Avganistanu su siromašni i zbog toga idemo ka evropskim državama”, kazao je.

Šams tvrdi da su njihove porodice okružene ratom i borbama i da zbog toga bježe ka Evropi.

Otkako je pao snijeg u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Bihaću, šatori u kojima su smješteni migranti u Vučjaku urušili su se pod težinom snijega, a migranti su prvi ovosezonski snijeg dočekali u papučama.

Prema posljednjim informacijama na ovom mjestu boravi oko 600 migranata. Migranti kao i građani Bihaća očekuju izmještanje migranata iz ovog neuslovnog kampa u kamp kod Sarajeva, ali da se još ne zna kada bi se to moglo desiti.

Inače, u Bosnu i Hercegovinu je stigla i povjerenica Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović koja će posjetiti improvizovani kamp za migrante “Vučjak”, prihvatne centre “Bira” i “Sedra” u Bihaću i Cazinu, kao i prihvatni centar “Ušivak” u Sarajevskom kantonu.

Preliminarna zapažanja o toj posjeti u čijem će fokusu biti ljudska prava izbjeglica i migranata, uključujući i tražioce azila, Mijatović će iznijeti na pres-konferenciji 6. decembra u Sarajevu, najavila je N1 tv.

Tokom posjete, Mijatović će održati sastanke s predstavnicima državnih i kantonalnih vlasti, kao i međunarodnih organizacija te nevladinih asocijacija koje se bave pitanjem migracija.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve