Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Janša predvodi države EU koje žele ”veliku Srbiju” i komadovanje BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije

Premijer Slovenije predao je ''non-paper'' predsjedniku Evropskog vijeća, Čarlesu Mišelu gdje najavljuje da će jedan od prioriteta biti ''završetak raspada Jugoslavije''

Piše: Sead Numanović

Premijer Slovenije Janez Janša obavijestio je Evropsko vijeće da će jedan od prioriteta predsjedavanja Evropskom unijom, koje njegova zemlja preuzima od 1. jula ove godine, biti prekrajanje granica na prostoru bivše Jugoslavije.

Tzv. „non-paper“ koji je sačinjen u njegovom uredu, predat je krajem februara ili početkom marta ove godine predsjedniku Evropskog vijeća Čarlesu Mišelu lično.

Iz Mišelovog ureda Janši je odgovoreno da je „non paper“ „primljen k znanju“.

To je za politicki.ba potvrđeno iz više izvora u Ljubljani i Briselu.

Cijeli sadržaj skandaloznog dokumenta još uvijek nije procurio u javnost.

Prema onome što je sam Janša govorio, početak je vraćanje na plan Vučić –Thaci o prekrajanju granice Srbije i Kosova. No, ide se i više koraka dalje, pa se predviđa mogućnost otcjepljenja entiteta RS, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te, u konačnici, priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Podvarijanta Janšinog plana je i da se formiraju tri nacionalne republike u BiH. Srpska i hrvatska imale bi tijesne veze s maticama, dok bi bošnjačka republika dobila koridor prema međunarodnim morskim vodama koji bi garantirao NATO…

„Nikakvo iznenađenje.

Janša već duže vrijeme gura koncept „velike Srbije“ i „velike Albanije“. On je jedan od najglasnijih zagovornika „završetka raspada Jugoslavije“.

Njegov je koncept da se „pod kišobranom Evropske unije i NATO-a“ treba provesti raspad Jugoslavije i „zarad mira u evropskoj kući“, dopustiti formiranje velikodržavnih projekata Srbije, Albanije, pa i Hrvatske.

A Michel?

On će „k znanju primiti“ šta god hoćete“, rekao nam je jedan visoki evropski zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Drugi zvaničnik u Briselu potvrdio je da se „u birokratskim krugovima“ razgovara o reaktivniranju ideje trgovine teritorijama.

„Ne podržava samo Janša to. Tu je, naravno, mađarski premijer Viktor Orban, cijela bulumenta evropskih ekstremnih desničara, vlasti Hrvatske, Poljske…, ali je ideji sve bliže i Austrija (ponovo!), kao i Francuska.

Francuska se neće eksplicitno očitovati, jer ne želi otvoreni klinč s drugim evropskim državama, a pogotovo ne Sjedinjenim Američkim Državama.

Ali, kao i prošli put kada su Aleksandar Vučić i Hashim Thaci nastojali progurati „dil“, bila upadljivo „neutralna“.

Veliko je pitanje kako će se Njemačka, nakon Angele Merkel, postaviti.

Trendovi su u Briselu loši, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. I ide nagore“, prenosi nam on.

Iz Ljubljane, pak, kažu da je „non-paper“ izazvao sablažnjavanje u establišmentu Slovenije.

No, niko ga, kao papir, nije vidio, pa su reakcije prigušene.

Ipak, ističu da se radi o logičnom kontinuitetu Janšine politike.

Borut Pahor, predsjednim Slovenije, sve je bliži tom konceptu.

Zato je i u Sarajevu, ali i u Skoplju u septembru prošle godine, propitivao zvaničnike o mogućnosti mirnog raspada, kako Bosne i Hercegovine, tako i Sjeverne Makedonije.

„Pahor je sve jače u savezu s Janšom.

Samo su neupućeni bili iznenađeni kada je nedavno objavio ko su mu kandidati za najvišu sudsku instancu Slovenije. Na listi su samo Janšini bliski saradnici i prijatelji“, upozorili su nas iz Ljubljane.

Iako je Pahor u Sobranju Sjeverne Makedonije septembra prošle godine govorio o tome da je proširenje EU političko i geopolitičko pitanje, ergo da je u strateškom interesu Unije da primi zapadnobalkanski region u svoje okrilje čim prije, njegovo djelovanje je sasvim suprotno.

„I on je dio establišmenta u EU koji smatra da je dalje širenje nepotrebno.

A ta je grupacija političara jaka. Oni se, nužno, ne zalažu ni za priključenje Balkana Uniji, niti za prekrajanje granica u vašem regionu. U interesu im je samo da od proširenja ne bude ništa. Ko god radi na tome, a Janša s prekrajanjem Balkana, to radi, njihov je saveznik.

EU se, kažu oni, prvo unutar sebe mora „presabrati“. Pa tek onda otvoriti vrata za eventualne nove članice.

A „presabiranje“ bi moglo potrajati godinama i godinama“, tvrde nam sagovornici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tempo
12.04.2021-19:33 19:33

A što ustupa Slovenija Austriji.

hercegnovi
13.04.2021-14:03 14:03
Reply to  Tempo

Korušku !

Sara
12.04.2021-20:16 20:16

Ja sam to vec davno osjecala..a na jednu ruku vidjela..kako iz EU..a narocito Merkel-Makron..pricaju samo “zapadni Balkan”a ne uzimaju u usta CG..kao samostalnu-suverenu drzavu….Ovo bi izazvalo rat vecih razmjera..HR se interesuje za njene hrvate iz Bosne a srbijanci za srpski svet..a CG..bi totalno urusili..kao da je ne postuje..Ovo su pravi Hitlerovci..Fuj..EU i njihov prljavi novac..Fukara..nista nijesu bolji od Hitlera..
Zato Dritko s ciljem radi da urusi crnogorski identite..Mi se moramo braniti od ove fukare iz EU..srbije..i Dritana..Zdravka..i svih fasista u okruzenju..da ih sram bude..
Merkelova je ideja bila Berlinski proces..Mini sengej(sto je Djukanovic odbio)geopoliticki instrument…

hercegnovi
13.04.2021-14:07 14:07
Reply to  Sara

Uh,Sara ! Znači, CG s nikim: i EU je zlo ? !?
Ni PUNO veće zemlje ne mogu same .¨
U redu je biti patriota ali i racionalan.

hercegnovi
12.04.2021-20:53 20:53

»Janša je demagog. V polemiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike.«
Čestitao trampu kao medojević. Prijatelj s Orbanom.
Ništa od tog pisma…Srbi traže lobiste a janša bi se prodao za “prihvtljivu” cijenu.
Još će dobiti po ušima

Stari
12.04.2021-22:15 22:15

Ništa od tog “navodnog” plana! Granice se neće mijenjati!

Tempo
13.04.2021-08:32 08:32
Reply to  Stari

I ja mislim tako ,prilikom tog prekrajanja da neko nedje nekom bači pred prag jednu jedinu petardu cijelo bure ode u vazduh, a ne pitaju krčmara i to im je dodatna otežavajuća okolnost.I još nešto Hrvatski Srpski i Albanski planovi za proširenja i okupacije tudje teritorije ne završavaju sa onim što bi im Janez dodijelio,to bi samo proširilo njihove apetite ,pa bi brzo i Janšika bio u problemu.

hercegnovi
13.04.2021-13:58 13:58
Reply to  Tempo

ti nisi nista svatio. promjena granica je zabranjena tema u eu.
Jer, katalonija, sj.irska, baskija,,Flamanci…, bio bi raspad sistema.
hrvastka je članica eu i ni jednom prilikom nije tražila ničiji teritorij i ne možes je spajati sa srbijom.
osim toga, ako sve oko sebe smatraš neprijateljima, nesto s tobom nije u redu.
p.s. srbima su svi neprijatelji.

sve za CG
13.04.2021-03:04 03:04

sve su oni to lijepo smislili ali ovog puta se i mi nesto pitamo!!! ovog puta nismo ni gladni ni zendni ni bolesni ni izmoreni od rata za spas srbije ali zato smo spremni ovog puta za rat ali sa kontra efektom!! prema tome nemojte nam se zalijetat da vas zamolimo!!!! ipak se mijenjate na pola godine a za pola godine ne mozete nista promijenit!! i jos jedna mala sitnica ti ratovi brzo dodju i tamo dje se najmanje nadas!!!

sve za CG
13.04.2021-03:09 03:09

granice samo mogu da se mijenjaju tj da se CG prosiri do preko sjenice do zlatibora, i do treb inja sa dr strane, kosovo do kopaonika , do panciceve omorike, i sa dr str do nisa madjari do novog sada, hrvati do srema! pa ce im izac na nos srbovanje, kad se upali masinerija hrvati sa jedne strane kosovari sa druge albanci sa trece muslimani sa cetvrte nece znat odakle im puca!! pa ce im bit srpski svet ali onaj drugi svet!!

4 C
13.04.2021-14:25 14:25

Sudeći po ćutanju i nereagovanju prema aktuelnim dešavanjima u regionu, litijama, nasilju prema manjinama, formiranje jednonacionalne i jednovjerske Vlade pod snaznim uticajem i kontrolom Srbije, Rusije i SPC, Crna Gora, BiH, Sjeverna Makedonija i Kosovo su od strane impotentne, slabe, razjedinjene, desničarske i kleronacionalisticke EU predate Srbiji, Hrvatskoj i Albaniji odnosno Rusiji, Turskoj i Kini na milost i nemilost. Pokušaće da ostvare svoje krvave velikodrzavne i nacionalističke projekte iz prošlih vijekova, ostvarenje vjerski čistih država koje će rezultirati velikim migracijama, sukobima, mržnjom i još većom ekonomskom zaostaloscu i siromaštvom, sto će se na kraju obiti od glavu i samoj EU… Pročitaj više »