I Crna Gora u fokusu vanredne sjednice Sabora SPC

Pitanje Crne Gore,Ukrajinske crkve, Kosova nesumnjivo će biti u fokusu vanredne sjednice Sabora SPC U Beogradu, javlja Prva televizija.

Dnevni red sastavlja se tokom čitavog dana.

“Prijeka potreba je da se razgovara o vjerskim školama pa je nađena prilika da Sabor bude posvećen samo toj temi. Očekujem da crkveno pitanje u Ukrajini bude na dnevnom redu, pitanje o KiM i o Crnoj Gori”, smatra istoričar Aleksandar Raković.

Iako je glavna tema crkvena prosveta, poznavaoci prilika ubijeđeni su da će crkveni velikodostojnici raspravljati i o Kosovu.

Precizan dnevni red široj javnosti nije poznat. Ipak, očekuje se da bi episkop raško-prizrenski Teodosije trebalo da podnese izvještaj o stanju na KiM te da že upravo situacija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini biti jedna od tema.

Više od 60 srpskih intelektualaca uputilo je pismo Saboru Srpske pravoslavne crkve u kojem su ukazali da je posljednji čas da “vjernom narodu i cjelokupnoj javnosti ukaže” na realnu opasnost od predaje Kosova i Metohije.

“Okolnosti u Srbiji su se tako sklopile da još jedino naša sveta Crkva raspolaže ubjedljivom riječju. Da bismo ostali u borbi za očuvanje Kosova i Metohije, narodu je potrebna takva riječ istinitog svjedočenja o opasnosti koju uvećava i naša zvanična politika”, navedeno je u pismu.

O toj temi govorio je i mitropolit crnogorsko-pimorski Amfilohije, jedan od učesnika ovog zasijedanja. On kaže da su čitava istorija i duhovnost srpskog naroda zasnovani na KiM te je komentarisao potencijalna rješenja.

“Mi još uvijek uopšte ne znamo šta to razgraničenje podrazumijeva. Ono što je sigurno je da Crkva ne može da se odrekne svog mjesta na KiM, svog istorijskog postojanja, ali i istorijskog postojanja srpskog naroda tamo”, kazao je Amfilohije.

Komentari

avatar