Albanija je prvog dana 2020. godine od Slovačke preuzela jednogodišnje predsjedavanje Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS). Mnogi, međutim, sumnjaju u kapacitete te države.

Edi Rama

„Ovo je zaista istorijski trenutak za Albaniju“, izjavio je Edi Rama, prilikom preuzimanja predsjedavanja OEBS-u.

„Mi smo od zemlje pod okrutnim komunističkim režimom koji se protivio duhu (sporazuma iz) Helsinkija, postali država koja je počašćena da vodi ovu organizaciju. Predsjedavanje OEBS-u je vrhunac našeg značajnog preobražaja“, rekao je albanski premijer i ministar spoljnih poslova.

Tirana ima ambiciozne planove: rješavanje krize u Ukrajini, pomoć ženama – ne samo u borbi protiv nasilja nad njima, već i u njihovoj ulozi u promovisanju mira i bezbjednosti. Teme će biti i šverc ljudi, netrpeljivost i govor mržnje koji se širi Evropom, a Rama je istakao i da korupcija „narušava temelje naših demokratija i ima velikog uticaja na prosperitet i bezbjednost našeg regiona“.

Veliki planovi Tirane – velike sumnje medija

U Albaniji još uvek djeluje misija upravo organizacije kojoj ta zemlja sada predsjedava, a kojoj je zadatak da nadzire borbe vlade u Tirani protiv korupcije, kao i razvoj demokratije. A što se demokratije tiče, kako ističe švajcarski list „Noje cirher cajtung“, u Albaniji trenutno vladaju socijalisti Edi Rame, ali bez ikakve parlamentarne opozicije jer je desničarska Demokratska stranka odlučila da bojkotuje rad parlamenta. I lokalni izbori u Albaniji prošlog jula održani su bez opozicije, jer demokrate optužuju Ramu da manipuliše izborima.

Njemačka agencija dpa citira i kosovskog publicistu Vetona Suroija koji tvrdi kako korupcija i organizovani kriminal čvrsto drži vladu Albanije u svojim rukama: „Ako se OEBS posmatra kao provjereni lijek protiv sukoba i problema u tranziciji, onda je Albanija sada u paradoksalnom položaju: ona istovremeno nudi, ali je i korisnik tog lijeka.“

Početkom sljedeće, 2021. godine predsjedavanje OEBS-u preuzima Švedska.

Komentari

avatar