Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Bugarska: Protesti zbog plata, organizovana protestna vožnja ulicama Sofije

Sindikati su uručili parlamentu zajedničku deklaraciju kojom pozivaju na brzo usvajanje budžeta za narednu godinu da bi se izbjegao rizik od zamrzavanja minimalne plate na sadašnjem nivou uprkos inflaciji, podršku ljudima izloženim energetskom siromaštvu prije sezone grijanja i zaštitu prava radnika

Hiljade Bugara izašle su petak na ulice tražeći veće plate zbog inflacije koja je pogodila najsiromašniju članicu Evropske unije.

Proteste su organizovala dva najveća sindikata u zemlji, a demonstranti su se okupili ispred zgrade parlamenta.

Sindikati su uručili parlamentu zajedničku deklaraciju kojom pozivaju na brzo usvajanje budžeta za narednu godinu da bi se izbjegao rizik od zamrzavanja minimalne plate na sadašnjem nivou uprkos inflaciji, podršku ljudima izloženim energetskom siromaštvu prije sezone grijanja i zaštitu prava radnika.

Lyuboslav Kostov, ekonomski stručnjak nezavisnih sindikata, pozvao je zakonodavce da urade svoj posao i formiraju vladu koja će donijeti državni budžet za narednu godinu. On je objasnio da novi budžet mora uključiti povećanje minimalnih plata ako zemlja želi da se pridruži eurozoni 1. januara 2024. godine.

Organizovana je protestna vožnja glavnim ulicama Sofije u kojoj je učestvovalo više od 1.000 automobila, zbog čega je došlo do velikih gužvi u saobraćaju.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve