Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
Rubrika:

Brnabić: Tražićemo dodatne bezbjednosne garancije za Srbe na Kosovu

Brnabićeva je za RTS rekla da su odgovor Kfora na zahtjev Vlade da vrati do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbjednosti obilježile dvije stvari

Reagujući na odgovor Kfora u kome se kaže da nema potrebe za povratak srpskih bezbjednosnih snaga na teritoriju Kosova, premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da to što je pismo predato na Badnje veče i posle napada na srpske dječake u Štrpcu mnogo govori “o karakteru odgovora”. Tražićemo dodatne garancije za bezbjednost Srba na Kosovu jer ovo nisu uslovi u kojima bilo ko u Evropi treba da živi u 21. vijeku, naglašava Brnabić.

Brnabićeva je za RTS rekla da su odgovor Kfora na zahtjev Vlade da vrati do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbjednosti obilježile dvije stvari.

Kako navodi, jedna je ta što je odgovor upućen na Badnje veče, a druga što je upućen neposredno nakon napada na srpske dječake u Štrpcu.

„Voljela bih da srpski narod na Kosovu uživa svu zaštitu i iznad svega da se srpske porodice osjećaju bezbjedno, da bezbjedno žive, školuju se i rade. Ali, nažalost to nije slučaj i to pokazuje današnji protest srpskog naroda na Kosovu“, rekla je Brnabićeva novinarima u Dubaiju, gdje boravi u dvodnevnoj posjeti.

Dodaje da će država nastaviti da instistira na poštovanju Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i svih sporazuma, prije svega Briselskog sporazuma i obaveze Prištine da se osnuje ZSO.

„Ušli smo u 2023. godinu i očekujem da se dogodi ono što su obećavali naši međunarodni partneri i da se u januaru krene sa formiranjem ZSO. To je moj fokus za januar i da se o tome razgovara na sastancima iduće nedjelje. Svakako ćemo nastaviti da instistiramo na poštovanju Rezolucije 1244“, naglasila je ona.

Konstatuje da je jedno ono šta kaže Kfor, a druga je realnost na terenu.

„Realnost je ne samo da se Srbi ne osjećaju bezbjedno, već da nisu bezbjedni. Na Badnje veče su napadnuta tri mladića, ali to je samo posjlednji u nizu incidentata. A bilo ih je više od 300 u posljednje dvije godine za koje niko nije odgovarao“, kaže Brnabićeva.

„I onda čujemo da neko može da se brine za budućnost Srba na na Kosovu i da jedina pomoć koja nije potrebna je podrška srpskih snaga. Dobrodošla je podrška i albanskih i njemačkih i holandskih i svih, samo nije dobrodošla pomoć srpskih snaga“, dodaje Brnabić-

Kako kaže, to nije logično i suprotno je Rezoluciji 1244.

„Ali ta rezolucija postoji, od nje ne mogu da pobjegnu ni oni koji su je prekršili. A prekršili su je svi koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Nastavljamo da instistiramo na poštovanju Rezolucije i tražićemo dodatne garancije za bezbjednost Srba na Kosovu jer ovo nisu uslovi u kojima bilo ko u Evropi treba da živi u 21. vijeku i nadam se da ćemo se makar oko toga svi složiti“, zaključila je predsjednica vlade Srbije.

IzvorRTS

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
08.01.2023-21:18 21:18

Ako su vasi srbijanski narod ugrozen na Kosovu..zasto ih ne primite u vasoj sigurnoj Serbiji?