Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Borelj: Spriječiti nastojanje Rusije da destabilizuje region Zapadnog Balkana

Zapadni Balkan i Afrika našli su se na dnevnom redu sastanka ministara odbrane kada su razmatrali globalne posljedice ruske invazije na Ukrajinu sa novim kriznim žarištima širom svijeta i to kao regioni koje Rusija nastoji da destabilizuje

Ministri odbrane zemalja članica Evropske unije složili su se danas u Pragu na neformalnom sastanku da treba spriječiti nastojanja Rusije da destabilizuje region Zapadnog Balkana i da za stabilnost Evrope region mora da ima evropsku perspektivu.

“Sarađujemo u Bosni i Hercegovini, gdje operacija ALTHEA igra ključnu ulogu za stabilnost. Treba da ponudimo evropsku perspektivu Zapadnom Balkanu. Želimo da pomažemo u rješavanju kriza u odnosima Srbije i Kosova. Primjećujemo nastojanja izvana da se miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine”, kazao je na konferenciji za novinare tokom sastanka šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Zapadni Balkan i Afrika našli su se na dnevnom redu sastanka ministara odbrane kada su razmatrali globalne posljedice ruske invazije na Ukrajinu sa novim kriznim žarištima širom svijeta i to kao regioni koje Rusija nastoji da destabilizuje.

“Partneri na jugu izloženi su tome da ih Rusija pretvara u taoce, posebno kada je u pitanju izvoz žitarica. Drago nam je što postoji sporazum o izvozu i prve isporuke su već stigle u Džibuti. Tijesno sarađujemo sa OUN koja igra u tome ključnu diplomatsku ulogu”, rekao je Borelj.

On naglasio je da su svi ministri danas bili složni da će Ukrajini pomagati i vojnim isporukama toliko dugo koliko to bude potrebno i da u skladu sa potrebama Ukrajine počnu da obučavaju i ukrajinske vojnike.

“Sve članice su se jasno dogovorile da izradimo parametre misije vojne obuke. Naš sastanak je neformalni, ne radi se o tome da donesemo odluku, već da napravimo pripremne korake. Ukrajinski ministar odbrane nam je opisao te aktivnosti obuke, kratkoročno i dugoročno šta je Ukrajini potrebno”, rekao je Borelj.

Evropski zvaničnik je, na pitanje šta će biti kada se u proljeće potroši evropskih 5,7 milijardi eura namijenjenih pomoći u odbrani Ukrajine, rekao da EU trenutno brine o svakodnevnim problemima, a takođe da ukrajinske vojnike već obučavaju pojedine zemlje i da pored evropske pomoći u oružju neke članice vojnu opremu šalju dobrovoljno, same.

“Sve zemlje članice učestvuju u pomoći. Na to moramo da dodamo ono što svaka zemlja radi posebno, neke šalju više neke manje, ali to je dobrovoljno, nema veze sa odlukama EU i ne koriste evropska sredstva. Izvjesna obuka odvija se i na nivou nacionalnih država. Francuska kada nudi oružje obezbjeđuje i obuku kako da se njime rukuje”, rekao je Borelj.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Evropejac
30.08.2022-18:05 18:05

Iskreno,fosad osim delatativne podrske,nesto krucijalno ne vidim.Sad imate sansu,ruski imperijalizam i fasizam,Balkan uz pomoc svojih satelita misle okupirat.Kda ste bugarsku i rumuniju primili u Eu,posto,sam bio u neke drzavne komisije,i znam po nesto,noti jedan standard,a kamoli poglavlje nisu mogli zatvorit.Nsprotiv,fuboko ogrezle u OK i visokoj korupciji.Politika prevladala.Cini mi se ako nas budete gavili kao dosada,administacijom,fodjose rusibi hani,vama pred vrata.Bice vam kasno.Mi ionako navikli da imamo tutore iznad glave………