Viši sud u Beogradu pravosnažno je odbio molbu za uslovni otpust Kotoranina Jovana Vukotića sa izdržavanja kazne od 15 mjeseci zatvora u Srbiji na koju je osuđen zbog korišćenja lažnog pasoša.

Jovan Vukotić

Crnogorski pravosudni organi traže izručenje Vukotića iz Srbije jer sumnjaju da je učestvovao u tri pokušaja ubistva u Kotoru, ali odluka o molbi za izručenje još nije donijeta.

Ovom odlukom vijeće Drugostepenog krivičnog odjeljenja Višeg suda je odbilo kao neosnovanu žalbu Vukotićevog branioca protiv rješenja Drugog osnovnog suda u Beogradu od 13. avgusta ove godine kojim je odbijena kao neosnovana molba za puštanje na uslovni otpust, precizira se u saopštenju Višeg suda.

Žalba je odbijena kao neosnovana, jer kako ukazuje Viši sud, prvostepeni sud u ovoj pravnoj stvari potpuno i pravilno utvrdio sve činjenice koje su od značaja za donošenje odluke o uslovnom otpustu.

Vukotić ima i sprsko i crnogorsko državljanstvo.

On je nedavno saslušan u Srbiji u povodom zamolnice crnogorskog Ministarsrtva pravde, u vezi sa pokušajima ubistava Vojina Stupara i Miloša Radonjića u Kotoru 2016, kao i Tamare Zvicer, u istom gradu iste godine.

Zahtjev za izručenje proslijeđen je Višem sudu u Beogradu koji treba da odluči o ispunjenosti uslova za izručenje Crnoj Gori, a konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde.

Vukotić je u Beogradu u februaru ove godine pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog makedonskog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov, a ta kazna mu ističe u decembru i treba da je odsluži u Srbiji.

U pritvoru u Beogradu je od septembra 2018. godine, a pritvor mu se uračunava u kaznu zatvora, što znači da će na slobodu izaći u decembru ove godine.

On je 10. septembra 2018. bio uhapšen u turskom ljetovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sjutradan je deportovan u Srbiju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve