Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Viši sud: Ministar pravde odlučuje o izručenju Do Kvona

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai

Postupajući po ukidnim razlozima Vrhovnog suda, Viši sud u Podgorici donio je rješenje kojim je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog Do Kvona u odnosu na obje zamolnice – Južne Koreje i SAD-a, dok će konačnu odluku o ovom predmetu donijeti ministar pravde.

Međutim, ova odluka Višeg suda nije pravosnažna jer postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Vrhovni sud Crne Gore je nakon tajnog vijećanja i glasanja 3. aprila donio presudu kojom se usvaja zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva. Time se ukidaju ranija rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda i predmet vraća Višem sudu u Podgorici, kao prvostepenom sudu, na ponovno odlučivanje.

Državljanin Južne Koreje Do Kvon u prihvatilištu je za strance u Crnoj Gori od 23. marta nakon odslužene četvoromjesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih isprava, nakon što je na aerodromu u Podgorici uhapšen sa lažnim pasošem.

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora.

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka, tereti Do Kvona za više krivičnih djela uključujući zavjeru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve