Albanija je od danas, na godinu dana, preuzela od Slovačke predsjedavanje Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Edi Rama (Foto: Tatyana ZENKOVICH / POOL / AFP)

Najavljeno je da će jedan od ključnih prioriteta biti napori u rješavanju sukoba.

Funkciju predsjedavajućeg, kako je najavljeno u saopštenju OEBS, obavljaće albanski premijer Edi Rama.

Rama je naglasio da je preuzimanje predsjedavanja OEBS-u istorijski trenutak za Albaniju, koja je od zemlje pod okrutnim komunističkim režimom koji se suprostavljao dugu Helsinške povelje, dobila čast da ovu organizaciju predvodi.

“Predsjedavanje OEBS-u predstavlja vrhunac naše značajne transformacije”, istakao je on.

Takođe je ukazao da će borba protiv korupcije biti jedan od prioriteta, jer korupcija narušava temelje demokratije i ima negativan uticaj na prosperitet i bezbjednost regiona koji obuhvata OEBS, zajedno sa transnacionalnim pretnjama.

Rama je najavio rad na boljem pozirioniranju OEBS u borbi protiv korupcije i promovisanju dobrog upravljanja.

“Trgovina ljudima nije samo bezbednosni rizik, već i ozbiljno kršenje ljudskih prava. Budući da je OEBS prepoznat kao globalni lider u borbi protiv trgovine ljudima, u 2020. godini nastavićemo da se borimo za aktivnosti OEBS-a u ovoj oblasti”, dodao je Rama.

Formalno Albanija će, predstavljanjem prioriteta predsJedavanja, na sjednici Stalnog savjeta OEBS 9 .januara u Beču, na kojoj će se, kako je najavljeno, obratiti Rama, preuzeti predsedavanje organizacijom u kojoj se odluke donose konsenzusom.

Komentari

avatar