Evropska komisija je dodijelila 15 miliona eura  hitne pomoći Albaniji nakon zemljotresa koji je pogodio zemlju prošlog utorka, saopštio je evropski komesar za proširenje Oliver Varheli govoreći u spoljnoplitčkom komitetu Evropskog parlamenta.

foto Rojters

Pored ovog, Varheli je potvrdio da će Evropska unija, organizovati donatorsku konferenciju kako bi se zemlji pomoglo u obnovi nakon razornog zemljotresa jačine 6,3 Rihterove skale koji je 26. novembra pogodio zemlju kada je poginulo preko 50 ljudi, a na stotine je povrijeđeno.

Albaniju će u četvrtak posjetiti evropski komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Rama: Prekinute spasilačke operacije, 50 žrtava zemljotresa

Prema saopštenju Evropske komisije, kao deo prvog zadatka evropskog koordinatora za vanredne situacije, komesar Lenarčič sastaće se sa stručnjacima iz Evropskog tima civilne zaštite, kao i italijanskim i grčkim inženjerima, svi raspoređeni u okviru mehanizma zaštite.

Komisija je saopštila da je mehanizam civilne zaštite EU rasporedio tri tima za traženje i spašavanje koji dolaze iz Grčke, Italije i Rumunije i isporučio generatore, šatore, vreće za spavanje i komplete za prvu pomoć iz Belgije, Slovačke, Rumunije i Austrije.

Komentari

avatar