Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Značajnom broju ministara fali iskustva da bi bili eksperti

Podsjeća da je Vlada eksperata autentična ideja CIVIS-a, koju je kao koalicionu platformu, zajedno sa konceptom meritokratije, prihvatila koalicija Crno na bijelo.

Značajnom broju ministara u Vladi Crne Gore još nedostaje iskustvo da bi ih nazvali ekspertima jer se to ne postaje samo obrazovanjem, već i radnim iskustvom – kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević.

Ideja ekspertske Vlade, kako je naveo, autentična je zamisao CIVIS-a koju je prvo prihvatila koalicija Crno na bijelo a kasnije i pobjednička koalicija. Pavićević međutim kaže da ga je, sve što se kasnije događalo i kako je ta ideja realizovana, prilično razočaralo.

Poslanik koalicije Crno na bijelo ocjenjuje i da se napredak u pregovorima vladajuće većine može riješiti direktnim, pristojnim i odgovornim dijalogom.

“Svi vidimo veliku disharmoniju između izvršne vlasti – Vlade i dijela zakonodavne vlasti DF-a. Mislim da njihovo duboko nerazumijevanje proističe iz pogrešnih i nedogovorenih očekivanja. Naime, i jedan i drugi subjekt su ‘prisvojili’ rezultate izbora, ne priznajući onom drugom adekvatne i istinite zasluge. U politici, kao uostalom i u životu, polovični, nedovršeni i neprincipijelni dogovori, se vrate kao bumerang i zapljusnu vas svom silinom i snagom, upravo onoga što se nijeste dogovorili… Iskreni i direktni razgovori su jedini put izlaska iz ovakvih situacija. Da li će pomenuti subjekti imati snage za tako nešto, vidjećemo”, kaže on.

Kaže kako je pojava da kao dio vlasti javno protestujete protiv te iste vlasti je više nego čudna!

“Ne znam da li postoje primjeri u uporednoj političkoj praksi novijeg vremena. Zasebno posmatrano, imam razumijevanje za određene zahtjeve i stavove i jedne i druge strane, ali sam sasvim siguran da samo direktnim, jasnim, pristojnim i odgovornim dijalogom se može postići napredak. Sve ostalo, sa obje strane, smatram nezrelim i neozbiljnim, jednostavno nedoraslim ponašanjem za ovaj izuzetno osjetljivi i ozbiljni trenutak”, navodi on.

Smatra da uvijek treba razgovarati.

“Mislim da ta vrata nijesu potpuno zatvorena i mi ‘de fakto’ do rješenja možemo doći samo razgovorom. Onog momenta, ako se to desi, pa razgovori budu potpuno iscrpljeni bez ikakvog prihvatljivog dogovora, preostaje nam samo jedna, društveno-demokratski prihvatljiva alternativa, a to su novi izbori! Ali i poslije njih slijedi šta – razgovori! Zbog toga apelujem na sve aktere javne političke scene da budu razumni, odgovorni i konstruktivni, jer u suprotnom šalju veoma ružnu i neozbiljnu sliku o sebi i dovode stanovništvo u nedoumicu o tome šta, kako i sa kim dalje”, kaže Pavićević.

Podsjeća da je Vlada eksperata autentična ideja CIVIS-a, koju je kao koalicionu platformu, zajedno sa konceptom meritokratije, prihvatila koalicija Crno na bijelo.

“U postizbornim liderskim pregovorima, tu ideju je prihvatila i kompletna pobjednička grupacija. Međutim, ono što se kasnije događalo i kako je nažalost ta ideja realizovana, mene je prilično razočaralo! Vlada eksperata je morala da bude platforma svih nas i mandatara i pobjedničke koalicije. Kao prvo, pojam eksperta je prilično relaksirano shvaćen. Ja sam tim povodom reagovao više puta u javnosti, a u direktnom razgovoru i u plenumu, tadašnjem mandataru jasno stavio do znanja da je njegovo i moje poimanje eksperta jako udaljeno. Po nama, ekspert se ne postaje samo obrazovanjem, nego i radnim iskustvom, koje mora obilovati jasnim, velikim i nedvosmislenim uspjesima u radu u kontinuitetu. Tek kada poslovno-profesionalno djelanje u protoku vremena, jasno afirmiše vaše vrhunsko obrazovanje, e tek tada se stvaraju uslovi da se neko ‘krsti’ ekspertom! Što se tiče većine sadašnjih ministara, smatram da pored zavidnog obrazovanja, jednom značajnom broju još uvijek fali iskustvo, koje ne bi trebalo ‘pabirčit’ na poziciji ministara. Možda savjetnika, članova kabineta, odličnih i pouzdanih članova raznih timova, ali ne još uvijek na poziciji ministara! Jednostavno, još uvijek su mladi i neiskusni. Platili smo preskupu cijenu mladosti i ljepote u politici da smatram, ne treba ponovo! Druga bitna stvar je što je tadašnji mandatar, ne shvatajući zaslugu svih ostalih iz pobjedničke grupacije i specifičnosti trenutka, krenuo poslije mnogo neslaganja, da pravi Vladu sam. Lično mislim, da je pored pogrešne definicije eksperta, to bila druga značajna greška, koja je generisala nesporazume i zbog koje danas imamo jednu više nego apsurdnu poziciju Vlade i pobjedničke većine! Name, mišljenja sam, da su ministri-eksperti morali naći mjesto u Vladi po želji, mišljenju i dogovoru sve tri koalicije, manje više na ravnopravnim osnovama. I tada bi to bila zajednička Vlada eksperata sve tri koalicije i mandatara i sigurno ne bismo došli u današnju situaciju… Ali, završenom poslu mane nema”; poručuje on.

Kaže kako su imali komentare na rad ministarke Bratić, ali u principijelnoj ravni.

“Konkretno, nemamo ništa lično protiv gospođe Bratić. Smatramo veoma nespretnim i nesretnim rješenje u kome su se četiri resora – nauka, obrazovanje, kultura i sport našla pod krovom jednog Ministarstva. Po nama ovo Ministarstvo bi moralo biti razdvojeno na najmanje dva. Posebno akcenat stavljamo na kulturu i obrazovanje, kao dva veoma značajna resora za svaku državu, a pogotovo za Crnu Goru u ovom trenutku njenog postojanja. Ovim resorima, posebnim, ili u sklopu jednog Ministarstva, morao bi upravljati neko ko je nedvosmisleni i dokazani intelektualni autoritet! Neko čiji su vidici veoma široki i kojima može da obuhvati cjelokupan istorijsko-sociološko-politički kontekst. Taj neko bi, po nama, trebao da povezuje, gaji, njeguje sve ono što nam je zajedničko i što nas, ovako podijeljene, spaja i harmonično sinergizuje sa samima sobom i sa Evropom, a da radi sa puno senzibiliteta na ‘istorizaciji’ podjela! Obrazovanje i kultura zajedno stvaraju i insistiraju na novim društvenim i kulturnim vrijednostima, koje moraju da nas povezu sa okruženjem i svijetom, a ne da nas ‘autizuju’ i hermetizuju u okvire paganske naseobine, koja postaje neopoziva provincija balkanske provincije! Mislimo da imamo takve ljude, samo ih treba naći i privoljeti da se prihvate velikog i teškog posla”, kaže on za Pobjedu.

Izbor članova Tužilačkog savjeta “maturski ispit“ za većinu

Izbor članova TS iz redova uglednih pravnika je svojevrsni ‘maturski ispit’ za članove parlamentarne većine, kaže on.

“Ovo će biti veoma značajan test, koji moramo ‘položiti’ sa dobrom ocjenom, ako želimo da zadržimo povjerenje razvijenog zapadnog svijeta. Monitoring njihovog budućeg rada (TS) će biti veoma akcentirana aktivnost naših evropskih prijatelja. Zato i izbor mora biti čist, odmjeren i zreo, a kandidati moraju da znaju da ih čeka jedan težak period u profesionalnom životu, koji će obilovati analizama, ocjenama i pritiscima. Svakom kandidatu, sa kojim sam razgovarao, upravo sam ovo podvukao! Mislim da smo veoma blizu krajnjeg dogovora sa najvećim stepenom razumijevanja i slaganja. Na kraju krajeva kad poštujete principe struke, a politiku ostavite po strani dogovori se mnogo lakše postižu. Mislim da ćemo tokom avgusta sve završiti”, poručuje Pavićević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Značajnom broju ministara fali iskustva da bi bili eksperti – CG Vijesti
08.08.2021-08:36 08:36

[…] Aktuelno […]