Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Popis odložiti za najmanje šest mjeseci, ako institucije nastave da zanemaruju nedostatke predložićemo bojkot

U toj partiji smatraju da Vlada nije u stanju da u ovom trenutku obezbijedi demokratičnost i istinitost rezultata popisa

Popis je potrebno odložiti za najmanje šest mjeseci i zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o popisu, poručio je v.d. predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković na današnjoj konferenciji za medije.

U toj partiji smatraju da Vlada nije u stanju da u ovom trenutku obezbijedi demokratičnost i istinitost rezultata popisa.

”Pored izazovne situacije u Crnoj Gori nijesu ispunjeni osnovni preduslovi za njegovo održavanje. DPS smatra da je neophodno ispuniti preduslove: Odlaganje popisa za period od najmanje šest mjeseci – dok se ne steknu formalno-pravni osnovi za njegovo održavanje, zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o popisu i izvršiti njegovo usklađivanje sa drugim aktima, član 37 Zakona o popisu jasno definiše da metodologiju i upustvo za popisivače donijeti šest mjeseci od dana stupanja Zakona na snagu, a do danas nemamo izrađenu metodologiju i uputstvo za popisivače – a Zakon je usvojen prije godinu dana”, naveo je Živković.

Rekao je da u devet opština imamo prolongiranje popisivača.

”Potrebno je uvođenje obaveznog monitoringa uz unutrašnju kontrolu opozicionih, naročito parlamentarnih, partija i monitoring Eurostata. Od Monstata nijesmo dobili dokaze zbog čega Eurostat ne želi da sprovede monitoring u Crnoj Gori”, naveo je Živković.

On smatra i da je potrebna mogućnost da građani digitalno – unosom svog matičnog broja mogu da provjere validnost podataka popisa.

U DPS-u očekuju jasan stav Ministarstva finansija, Monstata i svih koji učestvuju u tome da se popis sprovede validno.

Bojkot ukoliko se ne ispune uslovi

Ukoliko ne budu ispunjeni uslovi za praćenje, vjerodostojnosti i uvida u podatke će predložiti glavnom odboru bojkot popisa.

”Pozivamo Vladu da odgodi popis za šest mjeseci. Ako neko misli da će na silu sprovesti popis onda je naša mjera jasna – bojkot je jedini adekvatan odnos prema onima koji se na sve načine trude da ponište građanske tekovine ovog društva”, naveo je on.

Bojkot je, kaže, mjera odnosa prema onima koji žele na silu da sprovedu popis uambijentu koji nije regularan.

Istakao je da Monstat nije dostavio metodologiju za popisivanje.

”'Ako se bude insistiralo na tome da se popis sprovede u ovim uslovima onda je još jasnije da će ti podaci biti falsifikovani. Kada to nijesu referentni podaci onda ih ne možete koristiti ni za šta. Pozivamo na dijalog i potpunu kontrolu procesa, da imamo uvid u to kako će se podaci prikupljati”, naveo je on.

On ne očekuje da će npr. predsjednik Opštine Marko Kovačević izabrati nepristrasne popisivače.

”Da li možemo imati povjerenje u podatke koje bez kontrole unose rođaci nekih tamo funkcionera?”, istakao je Živković.

Na pitanje ko su ljudi iz BIA koji su u Monstatu, Živković je rekao da je policija dobro upoznata sa tim ko su ti ljudi.

”Njima je to dobro poznato”, naveo je Živković.

Ukazao je na to da će popisivači u opštinama biti funkcioneri Demokratskog fronta i Demokrata.

”Postavlja se ključno pitanje kako onda vjerovati procesu popisivanja”, dodao je on.

Prema njegovoj ocjeni, na ispitu je očuvanje građanskog karaktera našeg društva.

”DPS apsolutno nije protiv održavanja popisa. Prirodno je da prikupljamo podatke za donošenje važnih strategija. Znate da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zainteresovan za rezultate našeg popisa. Sada nijesu stečeni adekvatni uslovi, tj. nije dobar politički ambijent za sprovođenje popisa”, podvukao je Živković.

Ukazao je na to da imamo Vladu u tehničkom mandatu i vladu koja se formira.

”Zamislite da se vlada ne formira i da predsjednik mora da raspiše izbore – onda se poklapa vrijeme održavnje popisa sa vremenom izborne kampanje”, naveo je Živković.

Ova vlast, kako je rekao, nije u stanju da obezbijedi sprovođenje odluka u Skupštini opštine Andrijevica ili završi izbore u Šavniku.

”To je naš politički ambijent”, podvukao je Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko tamo
12.10.2023-19:12 19:12

Treba da dritanka bude da sprovede popis da bi bio konačni junak posrbica

I da bude posrbica na kraju najvise rijesicemo taj problem

Tara
12.10.2023-19:23 19:23

Zamislite–da nas cetnici sa kokardama popisuju..dje mi zivimo..u kojem vremenu…???

Backovic E.
12.10.2023-21:34 21:34

Meni ovo sa popisim bas onako smrdi cetnicki! Ambasadori kvinte i sve te medjunarodne balamutine nisu nam ni od kakve koristi. Da jesu do ovoga anticrnogorskog sljama ne bi ni doslo! Pod ovim uslovima popis treba bojkovati. Crnogorci, Bosnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati, Romi……odbranite ono sto je jos moguce, bojkotujte popis!! U protivnom mozemo ocekivati neku rep. Srpsku u CG ili u najmanju ruku zajebnicu srpskih opstina i tek onda nastaje nocna mora za Crnu Goru!!! Ova nasa greska, ako je dopustimo, imat ce dalekosezne pogubne posljedice!!!