Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: U Monstatu ima ljudi iz BIA, želimo da se popis sprovede ali ne bez kontrole

Komentarišući novi model za formiranje vlade koji je predložio mandatar Milojko Spajić, a koji predviđa podršku koalicije ZBCG, Živković je rekao da će Crna Gora u tom slučaju dobiti antievropsku, prorusku, prosrpsku vladu koja će raditi iste stvari, pa čak i gore, nego vlada Zdravka Krivokapića

V.d. predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković smatra da je svrha predstojećeg popisa da Crna Gora pretvori u jednu nefunkcionalnu državu.

– Danas je 12. oktobar, nemamo pripremljenu metodologiiju, mislim da je kriju sa ozbiljnom namjerom – kazao je Živković u emisiji “Drugačija radio stanica” Antene M.

Rekao je da oni žele da se popis sprovede ali ne bez kontrole. Poziv na bojkot, kaže, biće jedna od mogućih mjera.

Najavio je da će njegova partija danas na pres konferenciji u 17 sati predstaviti svoje konkretne prijedloge u vezi sa popisom.

Na pitanje ima li informaciju da je čovjek iz BIA odavno u Monstatu, sa zadatkom da falsifikuje rezultate popisa, odgovorio je potvrdno.

– Imam. I nije jedan – podvukao je Živković.

Vlada sa ZBCG će raditi gore nego Krivokapićeva

Komentarišući novi model za formiranje vlade koji je predložio mandatar Milojko Spajić, a koji predviđa podršku koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Živković je rekao da će Crna Gora u tom slučaju dobiti antievropsku, prorusku, prosrpsku vladu koja će raditi iste stvari, pa čak i gore, nego vlada Zdravka Krivokapića.

– Dokusuriće građansku Crnu Goru i staviti pečat na nestanak Crne Gore – smatra Živković.

Kako je rekao, imamo najavu da bi DF trebalo da dobije rukovodeće mjesto u Skupštini i to Andrija Mandić.

– Zbog toga kažem da je to još gore nego vlada nakon 30. avgusta, jer će ta vlada biti dirketno pod kontrolom DF-a. Oni u svom djelovanju nemaju ništa evropsko. Zamislite situaciju kada se na čelu Skupštine nalazi neko ko je prvostepeno osuđen za terorizam u pokušaju, koji je afirmisao Putinove stavove, da bude član Savjeta za odbranu i bezbjednost… – kazao je Živković u emisiji „Drugačija radio veza“ Antene M.

On smatra da nema razlike između Simonide Kordić, koja se takođe pominje kao moguća predsjednica Skupštine, i Mandića.

– Mandić, koji je jasno nosilac ruskog uticaja u Crnoj Gori je prihvatljiv PES-u i Spajiću ,a gnuša se saradnje sa DPS-om kvalifikujući hipoteke i prošlost… – dodaje Živković.

Na pitanje kako objašnjava takvo ponašanje mandatara, odgovara da se “radi o kukavičluku”.

– Kada nema hrabrosti da donesete odluke u državnom interesu, onda se radi o političkom kukavičluku. Birate da se Crna Gora vrati unazad, tamo gdje je bila devedesetih – upozorava Živković.

To što će PES izglasati Mandića za čelnu poziciju u Skupštini, Živković tumači kao „odsustvo bilo kakve odgovornosti prema nacionalnom interesu i odsustvo vizije“.

– Vodio se isključivo partijskim interesom – kaže Živković o mandataru Spajiću.

Zapad izgubio autoritet

– Sve i da ne dobiju 40 odsto mjesta po dubini, zar im treba nešto više od funkcije predsjednika Skupštine. Ako Mandić bude u Savjetu za odbranu i bezbjednost ništa se ne može obaviti bez njegove saglasnosti – ističe Živković, dodajući da je to ipak koaliciona vlada a ne manjinska podrška, te posebno ističe da će biti „anticrnogorska“.

Odgovarajući na pitanje da li ambasadori zemalja Kvinte, sa kojima je vrh DPS juče razgovarao, vide te stvari, Živković je rekao da nije do kraja siguran da se stvari percipiraju na pravi način.

– Pravo da vam kažem nijesam do kraja siguran da se stvari percipiraju na pravi način. Iz razgovora smo zaključili da se ranije izrečeni stavovi o formiranju vlade nijesu promijenili – naveo je on.

Međunarodna zajednica, tačnije Zapad, izgubio je autoritet u Crnoj Gori, smatra Živković i to ilustruje izjavama predsjednika Milatovića nakon povratka iz Njujorka.

Naglašava da nije problem što će DPS biti u opoziciji.

– U vladi imate političke subjekte koji nijesu za NATO, a sad se tako predstavljaju. E baš me zanima hoće li dobiti podršku međunarodnih adresa – ističe Živković.

Vjeruje da će predstavnici manjinskih partija voditi računa o državnom interesu, i da neće ući u vladu koju po ovakvom modelu formira Spajić.

– Nijesam zaključio da bi mogli posegnuti za potezom koji bi mogao ugroziti državne interese – ističe on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kalogardi
12.10.2023-16:21 16:21

Osim iznosenja cinjenica,koje svi znamo,da li cete samo sjediti i iscudjavati se,ili preduzeti nesto da odbranimo zemlju?