Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Živković: Protest pokazao snagu građanske Crne Gore, biće još masovniji

Živković je kazao da su građani prisustvom na masovnom protestu poslali poruku da neće dozvoliti rušenje ustavnog uređenja države i da, kako je rekao, vlastodršci na privremenom radu u Vladi i oni u Skupštini koji čine prevaziđenu većinu od 30. avgusta, treba da uzmu u obzir da sve ima svoj početak i kraj.

Svi koji su pretpostavili da će lažnom pričom o kriminalu i odbrani kapitala učiniti protest neuspješnim, udarili su u zid odbrane državnog dostojanstva. Zato će ovakvi skupovi biti masovniji i brojniji, a oni koji potcjenjuju građane koji ne žele da državu prepuste propadanju, brzo će dobiti adekvatan odgovor, poručio je u intervjuu Pobjedi Danijel Živković, predsjednik Kluba poslanika DPS-a, dodajući da će energija sa protesta „Ima nas“ održanog ispred Skupštine „biti nadograđena u narednom periodu“.

Živković je kazao da su građani prisustvom na masovnom protestu poslali poruku da neće dozvoliti rušenje ustavnog uređenja države i da, kako je rekao, vlastodršci na privremenom radu u Vladi i oni u Skupštini koji čine prevaziđenu većinu od 30. avgusta, treba da uzmu u obzir da sve ima svoj početak i kraj.

“Protest je pokazao snagu građanske Crne Gore koja se nikada neće pomiriti sa pokušajem promjene karaktera društva. Sva spinovanja u susret održavanju skupa nijesu spriječila građane da dođu i saopšte da je ovo tek početak borbe za očuvanje temelja savremenog i modernog društva. Dakle, nije važno da li ste u vlasti ili opoziciji, univerzalne vrijednosti se ne mogu potirati, a vršioci dužnosti u vlasti su dobili preciznu poruku – neće moći onako kako su zamislili”, poručio je Živković.

Suverenističke partije krenule su u proteste sa jasnim zahtjevima – povlačenje Zakona o predsjedniku, izbor sudija Ustavnog suda i parlamentarni izbori. Ako ne budu ispunjeni ti uslovi, da li će DPS napustiti parlament i intenzivirati proteste? Kakvi su vaši dalji planovi?

ŽIVKOVIĆ: Prvo da sačekamo kakav tretman će imati izneseni zahtjevi, nakon toga ćemo se odrediti o daljim potezima. Taj odgovor se neće dugo čekati, energija sa protestnog skupa će biti nadograđena u narednom periodu. Imamo jasne zahtjeve, povlačenje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku, obezbjeđivanje funkcionalnog Ustavnog suda kroz dijalog i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora kao jedini način izlaska iz duboke institucionalne krize. Svako insistiranje na nastavku ove agonije odvući će državu u još dublje probleme, a odgovornost će biti na parlamentarnoj većini.

Stanje haosa se pokušava predstaviti kao redovno. Predsjednik Vlade kojoj je prestao mandat smjenjuje ministre koji su razriješeni 19. avgusta kad i Vlada, predlaže se zakon o popisu i priprema budžet za 2023. godinu u ovakvom ambijentu. Primjer za izučavanje lekcija za buduće generacije i svjedočanstvo o bezgraničnoj drskosti i bahatosti koja će na kraju imati odgovora građana i na ulici i na izborima.

Iz „stare“ većine, a najglasnije iz DF-a, najavljuju da će izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore ponovo biti usvojene, iako je taj akt upućen Venecijanskoj komisiji. EU je iskazala zabrinutost zbog usvajanja tog zakona, struka i NVO takođe. Šta očekujete, hoće li 41 poslanik ponovo izglasati neustavni zakon?

ŽIVKOVIĆ: Ne iznenađuje me rušilački naboj DF-a, oni su se do sad nebrojano puta dokazali kao naručeni rušioci i izvođači raznih protivustvanih planova, razlika je što su sada radioaktivno ozračili koalicione partnere, saborce i sapatnike „oslobodioce“. DF je uvukao Uru, Demokrate i SNP u igru ko je veći izdajnik izborne volje od 30. avgusta. Svu navodnu koheziju njihovog okupljanja drži samo jedan zajednički imenitelj – DPS i predsjednik Đukanović. Ako bi se bilo ko iz ovog radioaktivnog kruga van DF-a drznuo da preduzme potez drugačiji od njih, bio bi optužen za izdaju vijeka.

Zbog toga ne treba polagati prevelika očekivanja da će nekome proraditi savjest umjesto partijskog interesa kako bi promijenili mišljenje u odnosu na ponovno glasanje za skandalozni Zakon o predsjedniku. Sve je to ista družina, navodno posvađana, a zapravo u potpunom saglasju. Te predstave za javnost više ne prolaze, svi podjednako djeluju sa pozicije suprotstavljene državnom interesu.

U čemu vidite namjeru usvajanja, i to po hitnom postupku, takvog neustavnog akta?

ŽIVKOVIĆ: Hitnost je potrebna da bi se nastavilo sa ubrzanom procedurom rušenja ono malo pravnog poretka što je ostalo. Učiniti Crnu Goru nesposobnom da se bavi svojim unutrašnjim pitanjima kroz onesposobljene institucije, glavni je zadatak DF-a i drugova. Kada zakonom oduzimate nadležnosti predsjedniku koje su određene Ustavom kao najvišim pravnim aktom, onda se to zove ustavni puč.

Ustavni pučisti istu akciju mogu preduzeti i prema drugim institucijama. Sada vrše transfer ovlašćenja na 41 poslanika koji imaju većinu u parlamentu. Oni smatraju da su mjera demokratije i da Ustav za njih ne važi.

Na ovaj način se mogu oduzeti nadležnosti sudovima i tužilaštvu, pa bi parlamentarna većina preuzela ulogu sudija i tužilaca, što ne bi predstavljalo veliko iznenađenje.

Crna Gora je pred ozbiljnim izazovom odbrane prava da građani samostalno odluče o daljem putu razvoja države. Znam da će to biti povod za komentar kako je ovo vapaj o navodnoj ugroženosti državnih interesa, ali onaj ko danas ne vidi šta je na djelu, teško mu bilo koja analiza može biti od koristi da razumije kontekst ovih procesa. Odgovor na haos je u istrajnom i predanom radu svih političkih subjekata koji žele da se Crna Gora razvija na temelju građanskog, antifašističkog i evropskog društva.

Nema dileme da ćemo ponuditi odgovor na nastupajućim vanrednim parlamentarnim izborima koji će osigurati da državu vode građanske i evropske stranke. DPS će biti ključni nosilac vlasti i tu nema mjesta dilemama. Ohrabruje energija građana koji će dostojanstveno braniti pravo da se u nezavisnoj i samostalnoj državi utvrđuju pravila ponašanja kroz Ustavom i zakonom uređene procedure, ko god bio vlast ili opozicija.

DPS je izgubila vlast u nekoliko opština, među kojima i u Podgorici. Kako komentarišete rezultate lokalnih izbora, prije svega u glavnom gradu?

ŽIVKOVIĆ: Na prethodno održanim lokalnim izborima građani su iskazali svoj sud i sa tim stavom nema polemike. Što se tiče DPS-a, ne možemo biti zadovoljni izbornim rezultatima i zbog toga će biti neophodna analiza sa jasnom zaključcima o daljim aktivnostima. Ipak, politika koja dobije podršku birača preko 30 odsto u svakom demokratskom društvu je glavni nosilac vlasti. Vrijeme nezdravog ambijenta će uskoro proći, a ovi rezultati će biti dovoljna garancija da DPS preuzima odgovornost za dalje vođenje države.

Ne bi bilo pametno prebaciti odgovornost na druge, iako se politička konkurencija poslužila populizmom i finansijskim iscrpljivanjem države što je iskorišćeno za sticanje bolje pozicije na ovim lokalnim izborima. Koliko god to bilo pogrešno, naišlo je na podršku birača, takvo neodgovorno ponašanje pojedinih političkih subjekata, nažalost, imaće teške posljedice upravo po građane.

Lokalne uprave u većini opština gdje je DPS vršila vlast u prethodnom periodu radile su odgovorno i kvalitetno. Sve je to mjerljivo kroz rezultate vođenja finansija i broju realizovanih projekata. Primjer takvog odnosa je pristup gradske uprave Glavnog grada i gradonačelnika Ivana Vukovića. Možete imati drugačiji politički stav, ali ovaj četvorogodišnji mandat je bio posvećen rješavanju konkretnih problema građana Podgorice. To je bio kontinuitet u aktivnostima da se Podgorica modernizuje i učini boljim mjestom za život svih građana. Ipak, birači su ovaj put drugačije sagledali političke ponude. Zbog toga se mi unutar DPS-a moramo ozbiljno pozabaviti našim učincima, jer je očigledno potrebno mijenjati pristup i način rada.

Analitičari upozoravaju da DPS nije dovoljno reformisana, da i dalje gledamo neka lica bez kojih bi partija, po njihovim ocjenama, bila uspješnija na izborima. Kako to komentarišete? Šta će partija preduzeti još kako bi spremnije dočekala parlamentarne izbore?

ŽIVKOVIĆ: Odavno se čuju ocjene da DPS nije dovoljno reformisana i to sa više različitih adresa. Isto tako smo konstatovali da se DPS kontinuirano reformisala mnogo više nego naša politička konkurencija. Naglašavanje ovog pitanja nije slučajno, ali dobro čujemo poruke javnosti, zbog toga prema svakom pitanju imamo odgovoran odnos, pa ćemo i ovo zaokružiti na partijskim organima racionalno i ozbiljno.

Tema „reforme u DPS-u“ se nameće uglavnom iz jednog razloga, jer se mnogi zainteresovani medijsko-politički centri opsesivno bave pitanjem da li će predsjednik Đukanović i dalje biti na poziciji prvog čovjeka stranke. To muči i intrigira političke oponente, zabrinute analitičare i dio javnosti, koja slavodobitno iščekuje odlazak predsjednika Đukanovića sa vrha stranke, nadajući se da će tako DPS svesti na njima dovoljnu mjeru. Ipak, partijski organi će kao i do sad znati da ocijene šta je to najbolje za DPS, našu politiku nećemo podešavati očekivanjima naših oponenata.

Da li je objedinjavanje suverenističkih partija u Podgorici bio dobar potez i smatrate li da je to dobar put za parlamentarne izbore?

ŽIVKOVIĆ: Mislim da će odgovor na to pružiti dobra analiza. Lista ,,Svi za naš grad“ kao i način kako je vođena kampanja postavili su standard za naredni period. Ne treba se sada služiti hipotezama šta bi bilo kad bi bilo. Imali smo rezultate izbora i to je sada realnost koji moramo objektivno sagledati. Politika zahtijeva racionalnost i pragmatičnost bez dodatka emocija koje bi mogle da nas uvedu u neracionalnost.

Najbolja formula je ona koja vam omogući da animirate svakog birača da izađe na izbore i pokloni vam povjerenje, a to ne zavisi od jednog parametra. O parlamentarnim izborima je neophodno detaljno promisliti kao i o formatu nastupa koji će motivisati sve birače koji su možda na ovim izborima apstinirali. Vjerujem da će ponuda na vanrednim parlamentarnim izborima, makar što se tiče DPS-a, biti najbolji odgovor na sve izazove pred kojima se nalazi Crna Gora.

Crna Gora je u institucionalnoj, političkoj, ekonomskoj krizi. Vidite li izlaz?

ŽIVKOVIĆ: Treba se pripremati za dugotrajnu borbu koja će zahtijevati odlučnost i veliko odricanje. Bez obzira što će naredni parlamentarni izbori omogućiti da se formira evropska većina koja bi trebalo da vodi računa o državnim interesima, nova vremena zahtijevaju promjenu pristupa politici i građanima.

Potrebno je vratiti ozbiljnost u javni diskurs. Buduće generacije ne smiju dozvoliti da država opet dođe u stanje u kojem se danas nalazi. Vjerujem da teška vremena rađaju jake i sposobne pojedince, koji će znati da cijene i čuvaju tekovine nezavisne i samostalne države. Moramo uložiti mnogo više truda kako bi Crnu Goru vratili pravim vrijednostima i omogućili brži ekonomski razvoj.

Veća pažnja mora biti posvećena otvaranju radnih mjesta i boljem životnom standardu kao i novim investicijama. Doći na pozicije vlasti nije samo sebi svrha ni suština, jer kada dobijete šansu morate znati kako dalje. Oni koji su tu šansu dobili na prethodnim parlamentarnim izborima pokazali su da ne znaju, mi moramo biti bolji na djelima, bez obzira jesmo li u opoziciji ili vlasti. Motivacija i rad se moraju prenositi s generacije na generaciju, bez prava na grešku. Izaći će Crna Gora uskoro iz ovog haosa, pravo pitanje je koliko će vremena biti potrebno da se sanira sva nastala šteta.

Želja Abazovića da se sačuva na vlasti dovela Ustavni sud u nefunkcionalnost

EU upozorava da sudije Ustavnog suda treba hitno izabrati. Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da se taj posao mora završiti 22. novembra. Koliko je realno to očekivati, s obzirom da se nedavni sastanak kod predsjednice parlamenta, a na kojem je trebalo da bude pokrenut dijalog, neuspješno završio? Šta očekujete u narednom periodu, ima li uopšte volje da se otvori dijalog i postigne kompromis?

ŽIVKOVIĆ: Znate da smo u DPS-u više puta pozivali na uspostavljanje dijaloga kroz institucije, ali bezuspješno. Posebno smo isticali neophodnost postizanja kompromisa na temu imenovanja čelnih ljudi u pravosuđu. Posljednji put sam na Kolegijumu predsjednice Skupštine predložio da se prije izbora sudija Ustavnog suda održe konsultacije na najvišem nivou sa predsjednicima političkih partija. Taj prijedlog je odbijen opravdanjem da bi se izgubilo dragocjeno vrijeme. Danas vidimo da se poziva na dijalog, nakon što je obavljen izbor četvoro sudija od 41 poslanika parlamentarne većine. Ustav je jasan, za većinu su potrebne 2/3 ili 3/5 u drugom krugu, prevedeno, nema imenovanja bez kompromisa vlasti i opozicije.

Sjetićete se da smo u julu imali priliku za izbor četiri ugledna pravnika u Sudski savjet i četvoro sudija za Ustavni sud. Svi su dobro znali da Ustavni sud ulazi u blokadu rada zbog neizbora makar jednog sudije. Želja Dritana Abazovića da se sačuva na vlasti dovela je ovu sudsku instancu u nefunkcionalnost.

Pošto se kod nas brzo zaboravlja, podsjetiću da je poslanica GP Ura Suada Zoronjić u julu bila uzdržana prema svim kandidatima na Ustavnom odboru i to za neke koje je sada na ponovljenom javnom pozivu podržala. Nema tu neke pretjerane filozofije, trebalo je u razigranoj šemi na relaciji DF-Abazović obezbijediti trajanje vlade koja je izgubila legitimitet i ispoštovati one ucjene koje je DF ispostavio.

Izbor ovih četvoro sudija na Ustavnom odboru od parlamentarne većine samo je pokušaj da se oni koji ne glasaju kao većina predstave kočničarima evropskog puta Crne Gore. Kažu kako su birali nepristrasne kandidate koji su profesionalci, dok su oni koje smo mi glasali na prethodnom javnom pozivu puki izvršioci partijskih naloga. Opet misle da na temelju ucjena mogu doći do cilja. Pozivamo ih još jednom da se okanu nakaradne politike i vrate ozbiljnom razgovoru na ovu temu.

Kalkulacija je glavna mjera političke konkurencije, prebacivanjem odgovornosti i manipulacijama pokušavaju zbuniti javnost, a suština je jedna, u julu se mogla spriječiti blokada Ustavnog suda, nije bilo volje zbog potrebe čuvanja pozicija vlasti, sada treba teret krivice prenijeti na nekog iz opozicije, providno i previše naivno obrazloženje.

Domaća i međunarodna javnost zna da je institucionalni kolaps zajedničkih ruku djelo većine od 30. avgusta. Javnost od ovakvih nosilaca vlasti ne može očekivati nikakvu savjest u postupanju, samo nastavak razaranja institucija i razgradnju svih dostignuća iz prethodnog perioda. Zbog toga je građanski odgovor mjera ovakvom ponašanju.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve