Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Živković pita Novovića šta je sa prijavama koje je DPS podnio protiv Krivokapića, Milatovića, Injac, Spajića…

''Skrećemo Vam pažnju da su pojedine krivične prijave podnijete prije gotovo dvije godine'', istakao je Živković

Danijel Živković, v.d. predsjednika Demokratske partije socijalista pisao je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, gdje traži informaciju o statusu krivičnih prijava koje su Demokratska partija socijalista, odnosno njeni funkcioneri, podnijeli Specijalnom državnom tužilaštvu u proteklom periodu protiv više osoba u najvećoj mjeri zbog zloupotrebe službenog položaja.

“Skrećemo Vam pažnju da su pojedine krivične prijave podnijete prije gotovo dvije godine”, istakao je Živković.

Podsjeća da je Demokratska partija socijalista podnijela SDT-u krivičnu prijavu protiv Zdravka Krivokapića, bivšeg predsjednika Vlade, koja obuhvata i druga lica, odnosno tadašnje ministre u Vladi (Jakov Milatović, Olivera Injac, Milojko Spajić), zbog zloupotrebe službenog položaja i prekoračenja službene dužnosti zbog formiranja nelegalnog štaba za aktivnosti na Belvederu.

“Prijava je dostavljena i primljena od strane SDT 20.9.2021. godine”, navodi Živković.

Krivična prijava podnijeta je i protiv Marka Vučinića, upravnog inspektora Ministarstva javne uprave, zbog nezakonite odluke o izboru predsjednika Skupštine opštine Ulcinj.

“Prijava je dostavljena i primljena od strane SDT 17.6.2022. godine”, dodaje Živković.

Krivična prijava je podnijeta i protiv Arbena Jakupija, v.d. pomoćnika Uprave za saradnju sa dijasporom, koji je putem emisije emitovane na TV Vijesti, vršio uticaj na birače iz dijaspore da ne ostvare svoje biračko (glasačko) pravo. Prijava je, navodi Živković, dostavljena i primljena od strane SDT 28.3.2023. godine.

Krivična prijava je podnijeta i protiv Filipa Adžića, ministra unutrašnjih poslova, zbog zloupotrebe službenog položaja, jer nije blagovremeno, shodno zakonu, kao starješina organa izvršio obavještenje birača o vremenu i načinu glasanja. Prijava je, dodaje Živković, dostavljena i primljena od strane SDT 24.3.2023. godine.

DPS je podnio krivičnu prijavu protiv Vesne Bratić, ministarke prosvjete, zbog nezakonitog razrješenja 244 prosvjetna direktora i štete koja je ovim povodom nanijeta Budžetu Crne Gore zbog sudskih troškova, a prijava je dostavljena i primljena od strane SDT 10.10.2022. godine.

Dvije krivične prijave DPS je podnio protiv Olivere Injac, tadašnje ministarke odbrane, zbog zloupotreba službenog položaja, koje se odnose na nezakonito zapošljenje zastavnika Jokanovića u Obavještajno bezbjednosni direktorat u MO, kao i na nezakonito imenovanje oficira Mališića na dužnost direktora Direktorata za materijalne resurse.

“Prva krivična prijava dostavljena je i primljena od strane SDT 23.3.2021. godine, dok je druga krivična prijava dostavljena i primljena od strane SDT 13.4.2021. godine”, kazao je Živković.

Krivična prijava je podnijeta protiv Jakova Milatovića, zbog tvrdnji koje je izrekao, a koje sadrže, kako je kazao, njegovo saznanje da su svi nekadašnji ministri iz redova Demokratske partije socijalista vršili u kontinuitetu krivična djela, koja nije prijavio nadležnim državnim organima (SDT).

Podnijeta je i krivična prijava protiv Danice Crnogorčević, zbog skrnavljenja državnih simbola, konkretno himne Crne Gore.

“Ovim putem Vam skrećemo pažnju da je Demokratska partija socijalista takođe podnijela na desetine krivičnih prijava osnovnim državnim tužilaštvima protiv N.N. lica zbog upada i zloupotreba tokom održavanja lokalnih izbora 2023. godine. U slučaju navedenih krivičnih prijava osnovnim državnim tužilaštvima, nijesmo informisani o statusu ovih predmeta, u svojstvu podnosioca krivičnih prijava”, navodi Živković.

Takođe, dana 8.4.2023. godine, Demokratska partija socijalista, uputila je dopis Vrhovnoj državnoj tužiteljki, Tatjani Begović, obavještavajući je o sazanju da službenici Uprave policije Crne Gore, sprovode nezakonito postupanje kroz direktnu umiješanost u slobodno sprovođenje izbornog procesa, na način što prate aktiviste Demokratske partije socijalista.

“VDT ovim povodom nije čak ni kontaktirao Demokratsku partiju socijalista”, ističe Živković.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu da se naše društvo suočava sa nepoštovanjem zakona od strane institucija i pojedinaca koje ih predstavljaju, da u jednoj opštini u Crnoj Gori (Šavniku) država nije sposobna da sprovede izborni proces skoro godinu dana, a da u drugoj (Andrijevici), državni organi, MUP i tužilaštvo pasivno posmatraju lokalnu anarhiju koja prijeti da se prelije na državni nivo, pravovremene reakcije nadženih organa, pa i SDT su jedan od efikasnih mehanizama preveniranja i zaustavljanja širenja bezvlašća u državi.

“S toga od Vas tražimo da nas obavijestite kakav je status prijava koje smo podnijeli, jer je cilj te naše pravne inicijative bio da se potencijalna krivična djela koja smo u prijavama navodili, u budućnosti ne ponavljaju, da naš pravni sistem prepozna počinioce a sudski organi donesu adekvatne presude. Samo tako ćemo graditi pravnu državu na zdravim osnovama, u skladu sa Ustavom i zakonom, što nam je, vjerujemo, zajednički cilj”, poručuje Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
05.09.2023-21:00 21:00

G-dine Zivkovicu,kao sto znate..kod nas vlada Anarhija..Sudstvo..Tuzilastvo..kao i ostali..rade na stranu antidrzavnika..nacista i fasista..Oni misle..da mi nikad vise necemo doci na Vlast….Velika sramota Udar na zakon i Ustav drzave CG…Nasa drzava je postala “Svastocinja”