Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković – Grubišić : EU perspektiva Crne Gore ne smije biti dovedena u pitanje

Predsjednik Kluba poslanika DPS-LP, Danijel Živković sastao se sa ambasadorom Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem 

Predsjednik Kluba poslanika DPS-LP, Danijel Živković sastao se sa ambasadoromHrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem kojom prilikom ga je upoznao sa stavovima Kluba poslanika o aktivnostima vladajuće većine, koja svojim djelovanjem urušava Ustav, institucije i suprotno mišljenju Venecijanske komisije i evropskom zakonodavstvu, usvaja zakonska rješenja.

Živković je konstatovao da je i prekršen Sporazum trojne koalicije da neće biti revanšizma po političkoj ni bilo kojoj drugoj osnovi.

Naglasio je da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić najavila smjenu direktora i pomoćnika direktora, čime ostavlja više od četiristo porodica bez egzistencije.

Podsjetio je, da DPS ne prisustvuje sjednicama Skupštine i radnih tijela do daljnjeg, jer ne želi da daje legitimitet politici vladajuće većine koja radi sve da degradira pravni poredak, vladavinu prava, uruši ekonomski i bezbjednosni sistem u Crnoj Gori.

Osim toga, Živković je izrazio zabrinutost zbog urušavanja svih vrijednosti građanske, multietničke i antifašističke Crne Gore te istakao da će DPS nastaviti da bude promoter evropskih vrijednosti i da je EU najbolji izbor za Crnu Goru i njene građane.

Poručio je da je od najjače opozicione državotvorne partije ponuđen dijalog vladajućoj većini, kako bi se došlo do najboljih zakonskih rješenja, što je bez rasprave odbijeno.

Živković je, takođe, istakao da je neprihvatanje dijaloga od strane vladajuće većine u suprotnosti sa stavom međunarodne zajednice, što može dovesti do usporavanja toka pristupnih pregovora sa EU.

Grubišić je izrazio uvjerenje kako Crna Gora može postati sljedeća članica EU i ponovio spremnost Hrvatske u pružanju daljnje pomoći Crnoj Gori na tom putu.

Pritom je naglasio značajnost evroatlantskog iskoraka, koji je Crna Gora učinila 2017. godine ulaskom u NATO.

Pozdravio je svaku vrstu političkog dijaloga koji za cilj ima jačanje demokratskih kapaciteta usmjerenih na jačanje društva i državnog okvira Crne Gore koji će stvoriti uslove za što ranije pridruživanje evropskoj porodici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve