Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Ženski klub: Skandalozno kršenje prava manje zastupljenog pola, DIK da vrati izborne liste na doradu

Prema njihovim riječima, jedna od aktivnosti, predviđenih programom rada Ženskog kluba, jeste i veći broj žena u organima odlučivanja i pomjeranje granične kvote od 30 odsto učešća žena na izbornim listama

Saznanje da je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da je njihov Analitički tim, nakon detaljnog pregleda zbirnih izbornih lista, utvrdio da su opštinske izborne komisije (OIK) u Kolašinu, Žabljaku, Bijelom Polju, Plužinama i Baru nezakonito proglasile čak 13 izbornih lista nas navodi da se u Crnoj Gori ne teži afirmaciji rodne ravnopravnosti, saopšteno je iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore.

“U najvećem broju slučajeva, kako su utvrdili, kršenja se odnose na nepoštovanje odredbi Zakona o izboru odbornika (ZOIP) da na izbornoj listi mora biti najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola, i da među svaka četiri kandidata na listi mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola (član 39a). Smatramo da je ovakav postupak skandalozan i protivzakonit, kao i da se treba tražiti krivična odgovornost, kako predsjednika, tako i članova izbornih komisija. Takođe, očekujemo da Državna izborna komisija vrati izborne liste na doradu”, ističe se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, jedna od aktivnosti, predviđenih programom rada Ženskog kluba, jeste i veći broj žena u organima odlučivanja i pomjeranje granične kvote od 30 odsto učešća žena na izbornim listama.

“Ženski klub apeluje i upozorava da se vodi računa o rodnoj izbalansiranosti i da se ne dozvoli rodni disbalans. Ne dozvolimo da bude manje od trideset posto pripadnica manje zastupljenog pola”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve