Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Završeno jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a

''Tokom debate, akcenat je stavljen na brojne izazove koje, kao posljedicu pandemije, svijet i dalje pokušava da prevaziđe, ali i naporima PS OEBS-a da ojača političku volju, te intenzivira globalnu saradnju u cilju rješavanja aktuelnih pitanja, poput sukoba u regionu OEBS-a, ekstremizma, migracija, ljudskih prava i klimatskih promijena''

Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a održano je u virtuelnom formatu, 3. i 4. novembra 2021. godine, u okviru kojeg su upriličeni sastanci Stalnog odbora, Mediteranskog foruma i Parlamentarne konferencije, snavodi se u saopštenju Skupštine.

Prvog dana zasijedanja, kako su kazali, na sastanku Stalnog odbora, predstavljeni su izvještaji predsjednice PS OEBS-a Margarete Sederfelt, blagajnika PS OEBS-a PeteraJuel-Jensena, kao i Izvještaj generalnog sekretara PS OEBS-a Roberta Montele.

“Tokom debate, akcenat je stavljen na brojne izazove koje, kao posljedicu pandemije, svijet i dalje pokušava da prevaziđe, ali i naporima PS OEBS-a da ojača političku volju, te intenzivira globalnu saradnju u cilju rješavanja aktuelnih pitanja, poput sukoba u regionu OEBS-a, ekstremizma, migracija, ljudskih prava i klimatskih promijena”, piše u saopštenju.

Kako su naveli, tokom Mediteranskog foruma, drugog dana zasijedanja, naglašen je značaj dinamiziranja saradnje OEBS-a sa mediteranskim partnerima u domenu borbe protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, zdravstva apostrofirajući imperativ vakcinacije, te zajedničkog djelovanja u okviru humanitarne i bezbjednosne dimenzije u cilju rješavanja pitanja migracija, ali i adekvatnog odgovora na povećane rizike povezane sa trgovinom ljudima uključenim u ova kretanja. Terorizam i kriminal označeni su kao gorući izazovi koji iziskuju globalnu saradnju i solidarnost.

Takođe, dodali su, posljednjeg dana zasijedanja održana je Parlamentarna konferencija na kojoj je preko 30 parlamentaraca uzelo aktivno učešće na temu aktuelnih bezbjednosnih izazova, sa fokusom na situaciju u Avganistanu.

“Kriza u Avganistanu ima najveći uticaj na susjedne zemalje, ali i na međunarodnu bezbjenost generalno. Posebno je naglasila neophodnost zaštite osnovnih ljudskih prava. Učesnici su konstatovali da PS OEBS-a ima krucijalnu ulogu u pronalaženju adekvatnih načina i resursa kako bi se pružila što efikasnija pomoć Avganistanu, , kazala je Sederfelt.

Tokom debate, parlamentarci su naglasili zabrinutost povodom situacije u domenu ljudskih prava, položaja žena, djevojčica i LGBT+ populacije i opasnosti radikalizacije, te istakli da navedeno iziskuje potrebu za udvostručavanjem napora u funkciji razvoja vladavine prava širom regiona OEBS-a”

“Crnogorsku delegaciju pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a čine šef Delegacije Slaven Radunović, kao i članovi Danijela Đurović i Predrag Bošković, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve