Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Završen sastanak kod Spajića: Nije ništa konkretizovano vezano za datum popisa, razgovori će biti nastavljeni

Nastavićemo rzgovovore da dođemo do rješenja.Važno je da radimo zajedno i dođemo do konsenzusa. Nije ništa konkretizovano vezano za datum popisa. Nastavićemo razgovore, rekao je novinarima nakon sastanka ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka

Premijer Milojko Spajić održao zajednički sastanak sa predstavnicima opozicije, savjeta manje brojnih naroda, civilnog sektora, Uprave za statistiku MONSTAT, kao i ministarstava finansija i ljudskih i manjinskih prava.

“Premijer je pokrenuo ovo i zahvalan sam mu na tome. Date su ideje da dođemo do metodologije prihvatljive za sve. Nastavićemo rzgovovore da dođemo do rješenja.Važno je da radimo zajedno i dođemo do konsenzusa. Nije ništa konkretizovano vezano za datum popisa. Nastavićemo razgovore”, rekao je novinarima nakon sastanka ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka.

Šehović: Preduslov za kredibilan popis je dogovor oko kontrolnih mehanizama

Predsjednik SD-a Damir Šehović je izrazio zadovoljstvo jer su u ovom formatu razgovarali o popisu.

Foto: Miraš Dušević/CdM
Foto: Miraš Dušević/CdM

“Tačno je da je bilo pitanja oko kojih smo postigli saglasnost, ali je tačno i da oko nekih ključnih pitanja nema saglasnsti. Istakli smo da popis treba da bude onog momenta kada se dogovorimo oko kontrolnih mehanizama”, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima opozicija traži i insistira na svim uslovima koje je 2011. imala tadašnja opozicija.

“Tražimo da kmao povjerenje u popisivače i rad popisnih komisija i da imamo softver. Smatramo da nije suština u datumu početka popisa već kontrolnim mehaniznima koji bi podigli povjerenje u sam popis. Ispružili ruku i želimo da postignemo dogovor i da održimo u popis u koji niko neće sumnjati. Preduslov za kredibilan popis je dogovor oko kontrolnih mehanizama. Ako njih ne bude jasno sam rekao kako ćemo se odnijeti prema tome”, naglasio je Šehović.

Zato je, poručio je Šehović, vazno da postignemo kompromis, a za to je potrebna politička volja.

“Ako druga strana ne bude spremna na ustupke i ne dobijemo uslove kao 2011. godine onda ne postoji iskrena namjera da se dogovor postigne. Ako se dogovor ne postigne do 30. novembra ne vidim razlog da vlada ne donese odluku da popis ponovo odloži”, ocijeno je on.

Foto: Miraš Dušević/CdM
Foto: Miraš Dušević/CdM

Na sastanku se razgovaralo o izmjenama Zakona o popisu na osnovu kojih bi bilo moguće uspostavljanje softverskog rješenja za kontrolu unijetih popisnih podataka.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve