Subota, 11 Maja, 2024
Rubrika:

Zapadne diplomate izrazile bojazan zbog moguće nestabilnosti vlasti i nepostizanja dogovora o reformama

Uticajne zapadne diplomate izrazile su bojazan da bi, zbog političke krize nastale nakon usvajanja nacrta ''temeljnog ugovora'' sa Crkvom Srbije moglo doći do nestabilnosti izvršne vlasti i nemogućnosti postizanja dogovora o neophodnim reformama u pravosuđu

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović održao je juče ujutro u Vili ,,Gorica“ radni doručak sa ambasadorima zemalja Kvinte u Crnoj Gori.

U šturom saopštenju iz Abazovićevog kabineta navedeno je da je susret bio prilika da se razmijene mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, ali i izazovima u kontekstu geopolitičkih izazova uslovljenih agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu.

Abazović je, kako su saopštili, ukazao da je Vlada nedvosmisleno i isključivo posvećena EU integracijama, „o čemu svjedoči i nedavno održan Savjet za stabilizaciju i pridruživanje u Podgorici, ali i civilizacijskim vrijednostima, podsjetivši na podršku teritorijalnom suverenitetu i integritetu Ukrajine tokom boravka u Kijevu“.

U saopštenju iz Abazovićevog kabineta nema ni riječi o tome jesu li i kakve poruke ambasadori zemalja Kvinte prenijeli crnogorskom premijeru o aktuelnoj situaciji u našoj državi.

Prema informacijama Pobjede, uticajne zapadne diplomate izrazile su bojazan da bi, zbog političke krize nastale nakon usvajanja nacrta ,,temeljnog ugovora” sa Crkvom Srbije moglo doći do nestabilnosti izvršne vlasti i nemogućnosti postizanja dogovora o neophodnim reformama u pravosuđu.

Diplomatski izvori našeg lista ističu da je premijer Abazović istakao da će, ,,nakon novog kruga konsultacija sa stručnom javnošću, biti ponovo pretresene sve tačke temeljnog ugovora Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve i da će se ,,razjasniti sve pravne nedoumice ako ih bude bilo“.

Abazović je uvjeravao zapadne diplomate da neće doći do pada Vlade i da će biti postignut konsenzus oko izbora sudija Ustavnog suda i Sudskog savjeta, dok će se ,,izbor čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva obaviti u septembru ili najkasnije u okrobru“.

Navedeno je još samo da su radnom doručku sa Abazovićem prisustvovali Kristina Oana Popa, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Ranke, ambasadorka SAD, Karen Medoks, ambasadorka Velike Britanije, Kristijan Timonije, ambasador Francuske, Robert Veber, ambasador Njemačke i Damiano Rampini, zamjenik ambasadora Italije u Crnoj Gori.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
20.07.2022-08:55 08:55

Nije Temeljni ugovor potpisan sa crkvom Srbije, već sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ako je pisac informisan, ali ako neko forsira govor mržnje, onda je OK.
A strane diplomate su rešile da ponovo daju domaće zadatke i udare packe svima. Ali dolazi ruska zima, duuuuga i hladnaaaaaaaaaaaaaaa…..

@@@@
20.07.2022-09:33 09:33
Reply to  Pe Pera

Kako si ti Pero elokventan pisme i nadasve inteligentan!Kako se ja rodih kao nesrbin Bog me ubio.PS ne preskaci terapiju Pero