Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Zajednica Crnogoraca u Albaniji u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava Crne Gore

Osvrnuvši se na novoosnovani Direktorat, Popović je ukazala da su principi interkulturalizma – miran suživot, solidarnost i suodgovornost za zajedničku budućnost – osnova za takvo povezivanje i ispunjenje ideala zajedništva

Generalna direktorica (v.d.) Direktorata za interkulturalizam u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, Ljudmila Mila Popović, primila je u posjetu Predsjednika Zajednice Crnogoraca u Albaniji, g-dina Marinka Ćulafića.

“Popović se zahvalila Ćulafiću na posjeti i poželjela dobrodošlicu u svoju maticu”, saopšteno je iz tog Direktorata.

Istakla je važnost da Ministarstvo razvija svoju višu ulogu osnaživanja svijesti javnosti o pravima i doprinosima manjina kako u našoj zemlji tako i van nje.

“Kroz inkluzivnost i integracije, čemu je posvećen Direktorat za interkulturalizam, Ministarstvo može i treba da povede računa i o svojim građanima i građankama koji čine našu manjinu u drugim zemljama. U tome je podrška Zajednici Crnogoraca u Albaniji ključna kao i podrška i povezivanje crnogorskih dijaspora širom svijeta”, kazala je Popović.

Osvrnuvši se na novoosnovani Direktorat, Popović je ukazala da su principi interkulturalizma – miran suživot, solidarnost i suodgovornost za zajedničku budućnost – osnova za takvo povezivanje i ispunjenje ideala zajedništva.

„Vrata našeg Ministarstva su uvijek otvorena. Direktorat i ja smo Vam na raspolaganju da zajednički radimo na poboljšanju statusa svih pripadnika manjinskih naroda i budemo živa spona među našim zajednicama. Vi ste pravi primjer interkulturalizma i potvrdili ste svrhu i ideju istog. Ponosni smo na Vašu istrajnost. Naša zajednička misija je integracija u Evropsku Uniju i saradnja sa svim zemljama i nacijama, posebno u regionu“ zaključila je Popović.

Sa zahvalnošću, g-din Ćulafić je predočio trenutnu situaciju Zajednice, izazove sa kojima se suočavaju i aktivnosti koje planiraju ostvariti u budućem periodu.

Naročito je istakao da su crnogorskoj zajednici prijeko potrebni obrazovanje na našem jeziku, knjige i štampani materijali, posjete institucionalnih i kulturnih predstavnika iz Crne Gore – živa razmjena i bogata saradnja. Ćulafić je predstavio njegovu trenutnu preokupaciju što je stvaranje biblioteke za koju im trebaju djela crnogorskih pisaca i naučnika i stvaralaštvo crnogorskih umjetnika.

“Jako sam srećan što sam danas ovdje sa Vama i što imam priliku da razgovaramo o ovoj temi i našem bližem povezivanju. Zajednica Crnogoraca u Albaniji je uspjela da okupi veliki broj crnogorskih intelektualaca i istaknutih ličnosti iz svih domena i širom Albanije, koji decenijama daju značajan doprinos društvenom razvoju te susjedske zemlje. Iako Albanija nema ministarstvo kao Vaše već samo komitet koji se bavi pitanja i pravima manjina, imali smo podršku Vlade Republike Albanije u raznim aktivnostima koje smo sproveli. Moram istaći da je Crna Gora primjer zemljama regiona na putu ka EU u poštovanju ljudskih i manjinskih prava. U ovakvoj razmjeni znanja i iskustava leži potencijal razvoja cijelog regiona”, zaključio je Ćulafić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve