Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Wag: Misija OEBS-a posvećena radu sa DIK na sprovođenju slobodnih i fer izbora

Misija će, kako dalje se navodi, raditi sa Komisijom i opštinskim izbornim komisijama kako bi osigurala da izbori budu ''pristupačni'' svima, a sprovešće i novo istraživanje javnog mnjenja kako bi izmjerila povjerenje javnosti u izborne procese

Misija je posvećena radu sa Državnom izbornom komisijom (DIK) na sprovođenju slobodnih i fer izbora i promovisanju demokratskog procesa u skladu sa obavezama i principima OEBS-a, kazala je šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominique Waag u toku današnjeg radnog sastanka sa predsjednikom DIK-a Nikolom Mugošom.

Razgovarali su, kako je saopšteno iz Misije, o zajedničkim aktivnostima planiranim za 2023. godinu, a koje će podržati Komisiju u njenoj pripremi za predstojeći izborni ciklus.

“To uključuje način podrške Komisiji da ojača kapacitete opštinskih izbornih komisija prilikom obuka članova biračkih odbora, da pripremi uputstva za policiju i kampanje za edukaciju birača i da riješi pitanja zloupotrebe ili zastrašivanja birača ili kandidata, posebno žena i osoba sa invaliditetom”, dodaju iz OEBS-a.

Misija će, kako dalje se navodi, raditi sa Komisijom i opštinskim izbornim komisijama kako bi osigurala da izbori budu “pristupačni” svima, a sprovešće i novo istraživanje javnog mnjenja kako bi izmjerila povjerenje javnosti u izborne procese.

„Misija je posvećena radu sa Državnom izbornom komisijom na sprovođenju slobodnih i fer izbora i promovisanju demokratskog procesa u skladu sa obavezama i principima OEBS-a”, kazala je Wag, dodajući da poštovanje vladavine prava treba da bude od “najveće važnosti za sve aktere uključene u izbore”.

Ona je istakla da je razvijeno snažno partnerstvo sa Državnom izbornom komisijom, dodajući da Mugoša, kao predsjednik Komisije, uživa podršku Misije.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori ističe važnost bavljenja svim preostalim preporukama ODIHR-a, posebno u vezi sa izbornom administracijom i zaštitom prava birača.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve