Predsjednica Socijaldemokratke partije Draginja Vuksanović Stanković uputila je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću, u koje je CdM imao uvid, i u kome ga obavještava da je podnijela zahtjev za početak dijaloga na nadležnim skupštinskim odborima o popravljaju materijalno-socijalnog položaja zaposlenih u sektoru obrazovanja i zdravstva.

Draginja Vuksanović Stanković

Ona poručuje Markoviću da od njega javnost očekuje da taj dijalog ohrabri i da predstavnici Vlade budu aktivni učesnici u njemu tokom sjednica skupštinskih odbora.

Stanković Vuksanović ističe u pismu da danas u Crnoj Gori ljekar specijalista, nakon više od decenije školovanja i usavršavanje, obavlja odgovoran posao liječenja građana za platu “koja je niža od plate zamjenika šefa Vašeg kabineta”. Profesor u srednjoj školi zarađuje približno na nivou prosječne zarade u našoj državi.

“Samo ova dva podatka pokazuju koliko nepravde ima u našem društvu, koliko nejednakosti i neprincipijelnog definisanja pojedinih zakonskih rješenja. Neću Vam sada govoriti da su poslanici vaše partije nekoliko puta u posljednje tri godine odbijali inicijative u parlamentu da se ovakve stvari promjene”, ističe ona.

Iako će možda, kako naglašava Vuksanović Stanković, dio javnosti da kaže zašto se kao opozicioni poslanik obraća premijeru javnim pismom, za nju je važnije da se dijalog vlasti i opozicije uspostavi na temama koje doprinose boljem položaju svakog našeg građanina.

“To nam je, nadam se, zajednička i obaveza. Sa tim ciljem sam podržala inicijative sindikata u ovim oblastima i podnijela zahtjev za početak dijaloga na nadležnim skupštinskim odborima o popravljaju materijalno-socijalnog položaja zaposlenih u sektoru obrazovanja i zdravstva. Od Vas javnost očekuje da taj dijalog ohrabrite i da predstavnici Vlade budu aktivni učesnici u njemu tokom sjednica skupštinskih odbora”, navodi se u pismu.

Perdsjednica SDP-a podsjeća da se samo za tri godine fond bruto zarada u budžetu se povećao za 50 miliona eura.

“Pri tome nijednom zaposlenom nije povećana zarada u tom periodu. Sada nam je svima zajedno ostalo još tri mjeseca da pronađemo način da se uvećaju zarade zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sektoru obrazovanja. (Budžet za 2020 godinu biće u parlamentu krajem decembra). Poštovani gospodine Markoviću, ljekari nam odlaze. Preko stotinu vrhunskih stručnjaka napustilo je sistem javnog zdravstva posljednjih godina. I taj trend će se, bojim se, nastaviti”, ocijenila je ona.

Prema njenim riječima Vlada stalno saopštava kako je rast ekonomije posljednjih godina najveći u regionu.

“Ali, nekim čudom, građani taj rast ne osjećaju. Prema zvaničnim podacima realna zarada je manja tri odsto u odnosu na predhodnu godinu. Kako to da se rast ekonomije ne odražava na rast životnog standarda stanovništa?! A kako to da taj isti rast u Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Českoj ili Poljskoj je obezbjedio povećanje zarada u posljedne tri godina u prosjeku preko 15 odsto u tim državama. Vlada Rumunije je uvidjevši problem sa zaradama zdravstvenih radnika povećala plate ljekarima sa 800 eura na 2.700 eura, a medicinskim sestrama sa 400 eura na 1000 eura i to za manje od dvije godine. To je dovelo do situacije da se danas stotine rumunskih medicinskih radnika vraćaju u svoju zemlju”, naglašava Vuksanović Stanković.

Cilj nas koji se bavimo politikom, dodaje ona, i živimo mnogo bolje od naših sugrađana jeste da odgovorno i profesionalno vodimo računa o interesu svakog građanina.

“Shvatite ovo javno pismo kao moj apel Vladi da rezultata u njenom radu nema, ako građanima nije poboljšan životni standard. To bi morao biti cilj svake uspješne Vlade. U nadi da ce Vaši poslanici podržati moju inicijativu za otvaranjem dijaloga up Parlamentu na ove teme ponavljam da samo dijalogom i odgovornim pristupom možemo opravdati povjerenje građana”, zaključila je Vuksanović Stanković.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve