Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović: Nećemo odstupiti od svojih principa

On je primijetio da se stvara dominantna misao da se ekonomijom može riješiti sve, što nije istina, jer ekonomskim mjerama prethode političke, a zapravo vrijednosne odluke

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i nositelj liste “HGI – Na pravoj strani svijeta” Adrijan Vuksanović izrazio je zadovoljstvo postignutim izbornim rezultatom i zahvalio biračima hrvatske, ali i ostalih nacionalnosti i potvrdio poruke iz kampanje da Crna Gora ekonomski, politički, sigurnosno i civilizacijski prirodno gravitira zapadnim vrijednostima i da joj je mjesto na Zapadu.

Što se tiče rezultata predizbornih lista koje su osvojile najveći broj glasova, Vuksanović je rekao da je Pokret Evropa sad (PES) došao na valu jedne vrste nezadovoljstva, odnosno velike zasićenosti građana političkim temama.

On je primijetio da se stvara dominantna misao da se ekonomijom može riješiti sve, što nije istina, jer ekonomskim mjerama prethode političke, a zapravo vrijednosne odluke.

“Treba određeno vrijeme da vidimo koji je ideološki sadržaj Pokreta Europa sad”, ističe Vuksanović.

Kazao je da mu djeluje kao da se naša ekonomija svela na prosto zaduživanje koje će vremenom biti ostvarivano pod sve težim uvjetima i da to nije održiv model.

Predsjednik HGI smatra da je stvar političke kulture da predsjednik PES-a Milojko Spajić dobije priliku da formira vladu, kao nositelj liste koja je osvojila najveći broj glasova na izborima.

On je iznio stav da HGI neće po svaku cijenu ulaziti u vlast i da moratorijuma na vrijednosna pitanja, što se njega tiče, ne može biti.

“HGI je i u skoroj prošlosti pokazao istu principijelnost kada je napustio tzv. manjinsku vladu premijera Dritana Abazovića, što je bila neka vrsta presedana na crnogorskoj političkoj sceni”, naveo je.

Istakao je da u budućoj vladi mora biti mjesta za predstavnike stranaka manje brojnih naroda, ali i za one koji se nacionalno dominantno deklarira kao Crnogorci, koji su u prethodne dvije vlade bili skrajnuti.

Govoreći o položaju manje brojnih naroda u Crnoj Gori, on je primijetio da “ima gradova po sjeveru čije su lokalne administracije etnički jednoobrazne“ i da to nije dobra praksa.

Kada je u pitanju izjava Jonice kojom ona osporava pravo listi HGI na osvojeni mandat, Vuksanović je rekao da vjeruje da takve interpretacije zakona može da razumije, ali da ima utisak da su tendenciozne, duboko nelogične i na izvjestan način diskriminatorne, jer hrvatskom narodu ograničavaju pravo na demografski rast i zastupljenost u Skupštini Crne Gore usprkos sjajnom rezultatu kojim je HGI nedvosmisleno – zakonski, moralno i politički – ispunio uvjet za stjecanje mandata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
16.06.2023-14:04 14:04

Peopade Crna Gora kada ovakvi nebitni likovi sa 0,3% bistre politiku.

Dragan PV
16.06.2023-14:04 14:04

Podrška za HGI iz PV. Vašu principijelnost i dosljednost su prepoznali i nagradili građani CG.

Merlin
16.06.2023-14:44 14:44
Reply to  Dragan PV

Oh da, nagradili su sa 0,3%..Maksimalni domet vaše bedne politike… :)

Dragan PV
16.06.2023-16:56 16:56
Reply to  Merlin

Zaslužili su zato što su Hrvati koji žive u CG imali pošten odnos prema CG i Crnogorcima za razliku od Srba. Vi Srbi nikada nećete moći da kažete da postoji Hrvat koji vrijedi i da zaslužuje poštovanje. To vas razara iznutra, ubi vas vaša pokvarenost i mržnja prema svima koji nijesu kao vi.

BobZeković
16.06.2023-14:11 14:11

Svaka čast gospodine Adrijane Vuksanoviću! Opravdal ste povjerenje onih koji su glasali za HGI! Glasali smo za HGI jer smo znali da da donosite pravdu, pravo i želite sreću za sve građane Crne Gore!. Glasali smo za HGI jer HGI nije kalkulisala. Srećan ćivot građana cijele Crne Gore je očigledni cilj HGI i u tome je dosledna. SA SREĆOM, DA USPJEŠNO GRADIMO NAPREDNU, EVROPSKU CRNU GORU – ŽELI VAM VAŠA I NAŠA CRNA GORA!

Merlin
16.06.2023-14:42 14:42
Reply to  BobZeković

Ahahaha, kakvo podaništvo i šlihtanje samo zato što je Hrvat ! Ej, lik 24h bistri politiku a dobio je 0,3%…Obezbediće vam bolju i svetliku budućnost. :)