Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Vuksanović: Izašli smo iz Vlade, jer se vodimo principima

Navodi da ova partija ustrajno sprovodi sve ono što su njihovi programski ciljevi, te da se nisu pasivizirali nakon izbora 2020. godine, kada su postali vanparlamentarna stranka

Teško je predvidjeti hoće li doći do predsjedničkih i parlamentarnih izbora u istom danu, ali realna je potreba za njihovim održavanjem. Prvi su ustavna obaveza, a drugi su neophodnost zbog institucionalne krize koja je posljedica političke nestabilnosti. Svakako sam uvjeren da će parlamentarnih izbora uskoro biti, jer postojeće stanje nije održivo, kazao je u razgovoru za “Dan” Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative.

Navodi da ova partija ustrajno sprovodi sve ono što su njihovi programski ciljevi, te da se nisu pasivizirali nakon izbora 2020. godine, kada su postali vanparlamentarna stranka.

– Medijski smo interesantni, politički principijelni i ideološki jasni. U zajedništvu s nama bliskim političkim subjektima afirmišemo vrijednosti građanskog društva, dok njegujući kulturološke i druge specifičnosti hrvatskog naroda dodatno jačamo državni subjektivitet Crne Gore. Pokazali smo da najbolje čuvamo zajedničku nam domovinu Crnu Goru, čuvajući sebe i sve ono što jesmo. Uz snažnu podršku Republike Hrvatske, koja uveliko nadilazi i njenu ustavnu kategoriju da brine o Hrvatima van njenih granica, s optimizmom idemo u budućnost – istakao je Vuksanović.

On ističe da su pripreme za naredne izbore započeli 2020. godine, nakon prebrojanih glasova.

– Pokazali smo predanost i hrabrost da nastavimo dalje nakon pretrpljenog neuspjeha na parlamentarnim izborima. Da naši birači to cijene pokazali su lokalni izbori u Tivtu, gdje smo na manjoj izlaznosti osvojili dosta više glasova i povećali broj mandata u SO Tivat. Političku pojavu za jednokratnu, predizbornu upotrebu koja je 2020. nastala samo da bi nanijela štetu suverenističkom bloku i politici Hrvata u Crnoj Gori, a potom nestala sa scene, ne smatram greškom Hrvatske građanske inicijative, već očiglednom akcijom koja je daljinski navođena sa strane. Mi na te i takve destrukcije odgovaramo predanim radom – podvlači.

Vuksanović je bio ministar bez portfelja u Vladi Dritana Abazovića, ali je ostavku podnio 22. oktobra.

– Cijenili smo poziv da sudjelujemo u Vladi, iako smo privremeno izgubili parlamentarni status, kao potvrdu našeg renomea, ali i kao priznanje političke autentičnosti. Izlaskom iz Vlade pokazali smo da se vodimo principima i da nismo spremni žrtvovati naše političke ideale zbog visokih funkcija. Znamo da živimo u vremenu gdje se teško podnosi ostavka i na mjestu predsjednika kućnog savjeta, a kamoli na mjestu ministra, ali smatrao sam da mi nije mjesto u Vladi koja problematizira civilizacijski čin postavljanja spomen-ploče u Logoru Morinj, nakon čega dolazi do smjene onih ministara koji su i inicirali njeno postavljanje. Konjević i Krivokapić su smijenjeni zbog ploče u Morinju, dok Damjanović i Kovač nisu zbog odlaska na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske. To dovoljno govori. Vlada je imala šansu da dinamizira integracioni put prema Evropskoj uniji. Pogrešnim odabirom prioriteta iznevjerila je ta očekivanja – podvlači on.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve