Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović: Hrvatsko srce za Crnu Goru naša trajna misija

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović je istakao zadovoljstvo što se ova godišnjica obilježava upravo u Domu kulture “Josip Marković“ u Donjoj Lastvi

Intoniranjem crnogorske i hrvatske himne započela je svečana večera u Domu kulture “Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, kojom je Hrvatska građanska inicijativa obilježila svoju 17. godišnjicu. Predsjednik HGI-a Adrijan Vuksanović poručio da moto “Hrvatsko srce za Crnu Goru“ nije bio samo predizborni izraz, nego je to njihova trajna misija.

foto HGI

Iz HGI-a su istakli da proslava 17 godina postojanja predstavlja jedan značajan događaj za Hrvate u Crnoj Gori, jer je dokaz jednog trajanja, borbe, žrtve i opstanka usprkos mnogim preprekama i poteškoćama.

“Otkad sam ja ovdje, ove tri godine, stvarno sam vidio jako veliku aktivnost raznih hrvatskih udruga, posebno Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog nacionalnog vijeća. S ponosom mogu reći da vas gospodin Adrijan Vuksanović ne predstavlja inferiorno u Podgorici, nego tačno onako kako treba – dostojanstveno, sigurno i hvala ti, Adrijane, na tome, i siguran budi da će Hrvatska građanska inicijativa, kao i ti i svi vi imati podršku“, kazao je ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

On je istakao jaku podršku Hrvatske Crnoj Gori ka evroatlantskom putu.

“Hrvatska će sljedeće godine, za dvadesetak dana, početi presjedanje Savjetom Evropske unije. Mi smo bili na redu tek za nekih pet godina, možda i više. Nevjerovatno kako se to okreće i trudićemo se i lobirati i zbog vas, Hrvate iz Crne Gore. Lobiraćemo i da se otkoči ovaj crnogorski proces, a lobiraćemo i da Albanija i Makedonija započnu svoje pregovore i da dobiju jasnu definiciju“, poručio  je Grubišić.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović je istakao zadovoljstvo što se ova godišnjica obilježava upravo u Domu kulture “Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.

“Večeras, kada sam dolazio u ovo zdanje, koje je od posebnog značaja za sve nas, jer su ga sagradili oni prije nas, naši preci i uskoro će se navršiti sto godina da je on ovdje; čuo sam one naše hrvatske pjesme, koje smo dugo vremena tiho slušali u svojim domovima. A, kao što vidite večeras to radimo na jedan transparentan način, u jednoj slobodi koja svjedoči da smo mi jedna vitalna zajednica, iako prilično mala, ali da smo svjesni svog identiteta i da ne namjeravamo odustati u njegovanju svih onih vrijednosti koje čine hrvatski identitet, i u Boki kotorskoj i u Crnoj Gori“, naveo je on. Vuksanović je istakao da sama godišnjica predstavlja jedno zajedništvo te izrazio zadovoljstvo dolaskom  Grubišića, koji na jedan „dostojanstven način predstavlja Republiku Hrvatsku, a predstavlja je upravo onakvu kakva ona i jest – uspravna, suverena i neovisna“.

Predsjednik HGI-ja je izrazio posebno zadovoljstvo dolaskom svećenika Kotorske biskupe, što ne predstavlja samo čast, već i duhovnu snagu, koja nam je svima prijeko potrebna.

“Imamo snažnu podršku Hrvatske, imamo izvanredne odnose i sa crnogorskim državnim vrhom. Na nama je samima da se dalje izborimo i da uspješno prebrodimo sve one bitke, koje nosi politički život. Aktivni smo, dinamični smo, uspješni smo, i na socijalnom i na kulturnom i na političkom polju. Dugo vremena je ovdje bilo onih koji su se usuđivali negirati postojanje Hrvata u Crnoj Gori. Možda i sada ima tih koji bi se to usudili, ali sada postoji HGI da da svima dobar odgovor da Hrvati u Crnoj Gori nisu ničiji etnički materijal, kojim će neko popunjavati svoje praznine, kulturološke, socijalne i bilo kakve druge, već da je to jedan samosvjestan i ponosan narod”, kazao je Vukasanović.

Kako je naglasio, moto “Hrvatsko srce za Crnu Goru“ nije bio samo predizborni izraz, nego je to njihova trajna misija.

“Živjela Hrvatska, živjela Crna Gora i Hrvati u njoj zajedno sa svima ostalima!“, poručio je Vuksanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve