Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Vukanović: Crna Gora u neizvjesnoj poziciji, anti-NATO i anti-EU politika neće imati podršku

Vjeruje da je kolorit na ulicama, koji smo mogli vidjeti u nedjelju veče, alarm našim zapadnim partnerima koji su imali nerazumna razumijevanja za procese u Crnoj Gori

Dešavanja nakon proglašenja pobjednika predsjedničkih izbora stvaraju sliku konfuzije, odnosno neizvjesnosti u odnosu na to što možemo očekivati u narednom periodu, kazao je direktor Odjeljenja za istraživanje javnih politika u CeMI-ju Miloš Vukanović.

On je u emisiji “Pressing” Gradske RTV istakao da ne možemo da ne sumnjamo kakva će biti politika pobjednika predsjedničkih izbora Jakova Milatovića i Pokreta Evropa sad (PES).

“Ne smijemo da zaboravimo da je Milatović bio u Vladi Zdravka Krivokapića koja je u potpunosti zaustavila evropske integracije, i da će on tražiti koalicione partnere sa GP URA i Dritanom Abazovićem kome je ministarka evropskih integracija dala ostavku”, navodi Vukanović, dodajući da biračko tijelo PES-a želi evropske integracije.

Zbog kadra koji se nalazi u toj partiji ostaće, kaže, i te kako upitno da li su te namjere iskrene.

“Ukoliko Evropa sad nastavi da raste, postoji mogućnost da mogu da naprave većinu od 50 + 1 odsto bez većih partnera, poput DF-a. Crnoj Gori je nakon parlamentarnih izbora potrebna stabilna vlada”, ocjenjuje Vuikanović i naglašava da su Crnoj Gori potrebne jake institucije.

“Biće simptomatično ukoliko se kampanje budu isključivo zasnivale na Milu Đukanoviću i DPS-u, što znači da možemo imati sličan scenario kao u Srbiji, gdje je (Aleksandar) Vučić tokom deset godina vladavine sve probleme i dalje svaljivao na DS, ne rješavajući ključne probleme građana”, navodi Vukanović.

Vjeruje da je kolorit na ulicama, koji smo mogli vidjeti u nedjelju veče, alarm našim zapadnim partnerima koji su imali nerazumna razumijevanja za procese u Crnoj Gori.

Vukanović smatra da će zapadni partneri biti jasni u stavu da svaka vlast u Crnoj Gori ima njihovu podršku jedino ukoliko ostane na evropskom i evroatlantskom putu.

“Crnogorska javnost reaguje pozitivno na podršku zapadnih partnera na priključenje Crne Gore EU i na ostanak u NATO-u”, ističe Vukanović i dodaje da PES mora biti svjestan da insistiranje na anti-NATO i anti-EU politici ne može da im obezbijedi vlast.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve