Sporazum lidera tri koalicije uliva povjerenje da se ove tri različite političke grupacije mogu dogovoriti, kaže analitičar Srđan Vukadinović. Međutim, Vukadinović sumnja da će sporazum moći da se primijeni, jer potpisnici imaju dijamatralno suprotna mišljenja o strateškim pitanjima Crne Gore.

Vukadinović

Svaki sporazum dobar je i treba ga pozdraviti, kaže Vukadinović, komentarišući sporazum lidera tri koalicije.

Međutim, naglašava da je mnogo važnije kako će se taj sporazum primijeniti u praksi.

“Tako ovaj sporazum ako se posmatra kao stanje, a ne kao proces on uliva određeno povjerenje da se te grupacije mogu dogovoriti. Ali je pitanje šta se krije kada to stanje pređe u proces, šta će biti za neko vrijeme, hoće li četiri mandata sada poslužiti kao sredstvo da se to nešto ostvari, a sjutra neće trebati kao u Budvi što je bilo, kao sada što ta grupacija ne treba da daje mandatima ništa da bi se napravila neka većina”, navodi Vukadinović.

Primjena sporazuma, kaže Vukadinović, biće zanimljiva pogotovo u dijelu strateških pitanja države.

“Sva ta priča o državno pravnom satusu Crna Gora, o državnim simbolima, o priznavanju Kosova i NATO paktu i putu kao Evropskoj uniji su strateške stvari gdje se ove grupacije dijametralno razlikuju. I to je upravo stanje, a ne proces da četiri poslanika pokušavaju da dominiraju sa 27, odnosno 10, jer ovih 10 se ne petljaju”, navodi on.

Vukadinović smatra i da će tačka nesporazuma biti i formiranje vlade od isključivo eksperata jer Crnoj Gori kaže treba funkcionalna vlast.

“Da naprave jedno funkcionalno jedinstvo u smislu izvršne vlasti i da posle toga rade sve ono što treba Crnoj Gori jer Crnoj Gori danas ne treba matematika od 41 ruke, Crnoj Gori i te kako danas trebaju dvije trećine ili tri petine u drugom krugu glasanja da bi se iz VD stanja prešlo u regularno stanje”, dodao je.

Ako to ne bude obezbijeđeno, Vukadinović smatra da će se VD stanje usložnjavati, što može otvoriti put ka novim konfliktima.

0
SHARE

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve