Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vukadinović: Nije prevara ako URA formira vladu sa opozicijom

O prevari se može govoriti ukoliko bi u tu vladu ušao neko ko izađe iz koalicije ''Za budućnost Crne Gore'' ili ''Mir je naša nacija'', kao što su SNP ili Demos

Ukoliko GP URA sa opozicijom formira novu vladu, nije riječ izbornoj prevari. O njoj se može govoriti ukoliko bi u tu vladu ušao neko ko izađe iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” ili “Mir je naša nacija”, kao što su SNP ili Demos, ocijenio je politički analitičar Srđan Vukadinović u “Pressingu” Gradske RTV.

“Kada je riječ o GP URA, da se desi da jedan predstavnik izađe iz nje i nadomjesti četrdeset prvog poslanika, to bi bila izborna prevara i krađa, jer nije dobio mjesto zahvaljujući svom imenu, nego URI. A to se može dogoditi sa SNP-om, jer nema prepoznat izborni kapacitet. SNP ima pet poslanika, ali ih je dobio preko liste “Za budućnost Crne Gore”. Tako da, izlazak bilo koga iz takve koalicije i davanje podrške drugoj vladi je izborna prevara. Ako bi iz Demokrata izašao Demos i tada bi se moglo govoriti o prevari”, saopštio je Vukadinović.

Komentarišući pisanja Pobjede o novoj vladi, kaže da je broj od 18 ministarstava realan i vjerovatan, kao i očekivanja da se formira do kraja mjeseca.

“U prethodnom sazivu, do smanjenja ministarstava nije došlo zbog racionalnosti i efikasnosti, nego da bi se oslobodili od kadrova prethodne vlasti. To je bila neracionalna odluka”, ocijenio je Vukadinović.

Navodi i da vlada, čije je formiranje najavljeno, nije prva manjinska već je to bila i prethodna.

“Manjinska vlada je bila ova koja je otišla, tako da to nije ništa novo. Obično se govori da je to manjinska vlada da bi se stvorio animozitet prema onome što je bogatstvo Crne Gore – a to su manjinski narodi koji će vjerovatno biti dio nove vlade. Ovo je vlada koja ima podršku 41 poslanika i to je jasno”, rekao je Vukadinović.

Govoreći o najavljenim protestima Demokrata, Vukadinović ističe da je riječ o političkoj nemoći.

“Onaj ko vaninstitucionalno hoće da rješava stvari, u atmosferi koja je bila regularna i gdje postoji 41 glas, govori o nemoći Demokrata i njihovom pokušaju očuvanja fotelje predsjednika parlamena, koja je već izgubljena”, kazao je Vukadinović.

Podsjeća da je na izborima 30. avgusta 2020. došlo do mirne tranzicije vlasti, čime se pokazao demokratski kapacitet, što sada nije slučaj.

“Ovdje je riječ o onome što je demokratsko pravo i preslaganju nove većine u duhu demokratskih principa i načela, kako se radi i u mnogim razvijenim zemljama”, dodaje Vukadinović.

Smatra da je izborna volja građana, na koju se pozivaju iz dosadašnje parlamentarne većine, prekršena nekoliko puta.

“Bez obzira da li je DPS 30. avgusta imala većinu ili ne, morala je da dobije mandat za pravljenje vlade, i ako to ne može da ga vrati. Pod uticajem euforije i ulice dat je mandat onima koji su neprirodno došli do većine od 41 mandata. Pokazuje se da je to bila neprirodna koalicija po mnogo čemu. Ali, DPS tada nije protestovao”, podsjetio je Vukadinović.

Iako je Demokratski front bio dominantan u parlamentarnoj većini, navodi, nije imao dvije trećine ministara i predstavnika u izvršnoj vlasti.

“Nije – i tada je prekršena izborna volja, slagali se mi ili ne, sa politikom DF-a. Ali DF, kao dvotrećinski subjekat u većini od 41 poslanika je morao da bude u izvršnoj vlasti”, kazao je Vukadinović.

Smatra da će i nova vlada biti kratkog daha, ali da Crna Gora mora da probleme rješava kroz institucije sistema.

“Crna Gora jednom za svagda mora da razriješi pitanja i stvori organe koji će se boriti protiv klerikalizacije, enveoizacije, ambasadizacije i ulicizacije društva. Jer, od devedesetih godina, ko je nezadovoljan odlukama, poziva na ulicu”, poručio je Vukadinović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve