Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Vujović sa Vag: Potrebno podizanje kapaciteta u oblasti turizma, energetike i poštovanju ekoloških i seizmičkih standarda

Ocijenjeno je da je dosadašnja saradnja doprinijela jačanju kadrovskih kapaciteta, posebno službenika Skupštine

Predsjednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Tamara Vujović sastala se sa Dominik Vag, šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Anom Krušić, saradnicom na Programu za demokratizaciju.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj saradnji Odbora i Misije OEBS-a u oblasti životne sredine i klimatskih promjena. Ocijenjeno je da je dosadašnja saradnja doprinijela jačanju kadrovskih kapaciteta, posebno službenika Skupštine.

Vujović je zahvalila na podršci koju Misija pruža Odboru. Upoznala je sa aktivnostima Odbora, nadležnostima i procedurama rada, kao i radu Zelene poslaničke grupe.

“Posebnu pažnju posvetila je osvrtu na zakonodavni dio nadležnosti poslanika, i načinima mogućeg unapređenja znanja i vještina poslanika, kroz saradnju sa OEBS-om. Predložila je da ubuduće u radu radionica i okruglih stolova učestvuju i poslanici”, navodi se u saopštenju.

Istakla je potrebu za podizanjem kapaciteta u oblasti znanja o tematici planiranja prostora, izazovima koji donosi priprema Prostornog plana Crne Gore, pitanjima turizma, energetike, infrastrukture i poštovanju ekoloških i seizmičkih standarda. Vujović je istakla važnost usvajanja dobrih praksi iz regiona i izmjene zakona u dijelu planiranja prostora kao i efikasnije primjene principa ,,zagađivač plaća“, u crnogorskom zakonodavstvu.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag je kazala da Misija ostaje snažno posvećena podršci Odboru kako bi se dostigla transparentnost i odgovornost, dala podrška procesu evropskih integracija i ojačali kapaciteti za pripremu zakona.

Interesovao je kvalitet gradnje u Crnoj Gori i nadležnosti Odbora po ovom pitanju.

“Sastanak je rezultirao postizanjem dogovora o nastavku dosadašnje uspješne saradnje i ukazano je da će se tokom 2023. godine raditi na jačanju kapaciteta u oblastima: klimatske promjene, održivi razvoj, zelena tranzicija, kao i primjene znanja o rodnom budžetiranju za poslanice i poslanike i Sekretarijat Odbora”, poručuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve